SANYO DIGITAL CAMERA Pulsul oamenilor din piață
Democrat–liberalii s-au aflat la finele săptămânii trecute faţă în faţă cu locuitorii oraşului Pâncota. Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad, primarii PDL din zonă,  deputații Eusebiu Pistru, Cătălin Predoiu – candidatul PDL la alegerile prezidențiale – și Gheorghe Flutur –  fost ministru al Agriculturii – au luat la pas orașul și au stat de vorbă cu cetăţenii. Drumul printe „râurile” de oameni nu a fost nici scurt și nici ușor, pentru că oamenii de acolo erau o parte din România. Începând de la patroni mai mari, care aveau adevărate magazine pe roți şi terminând cu agricultorii care vindeau recolta proprie.
„Guvernul apasă doar pe capul micului producător”
De altfel, Cătălin Predoiu a spus celor de față: „Guvernul Ponta apasă în continuare doar pe capul micului producător și comerciant. Mai o taxă, mai o acciză, mai o povară în plus zi de zi. Iar soluții existau, dacă Guvernul combătea ma­rea evaziune fiscală și mărea veniturile la buget cu măcar trei procente, tot ar fi fost mai mult decât bugetele pentru Sănătate și Învățământ luate la un loc. Însă Ponta este elevul și urmașul lui Adrian Năstase și conduce un Guvern care tolerează corupția și apasă pe capul oamenilor. Când vom reveni la guvernare, vom reveni la o politică de creștere economică. PDL a fost partidul care a apărat întotdeauna justiția și statul de drept. De aceea, când vom fi la putere, investitorii îşi vor căpăta din nou curajul de a investi. Pentru că acum nu mai poți avea încredere într-un guvern care a promis și nu s-a ținut de cuvânt. Iar problemele pe care astăzi dumneavoastră le spu­neți aici, la Pâncota, le-am întâlnit și în Moldova și în Muntenia, deci sunt probleme cu care se confruntă toată țara. Iar asta demonstrează, fără putință de tăgadă, că actualii guvernanți nu au soluții, iar oamenii din toată România suferă în fiecare zi. Dar asta nu poate fi schimbat decât de către dumneavoastră. De aceea vă invit să ieșiți la vot și să schimbăm această situație”.
Aradul, pe primul loc
la reconversia viilor
După vizita în piața din Pâncota, liderii democrat-liberali au avut o întâlnire cu agricultorii din zonă.
Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad, a punctat în fața oamenilor:  „Un obiectiv important în strategia de dezvoltare a judeţului a fost acela de a sprijini fermierii arădeni în modernizarea fermelor şi exploataţiilor agricole. Am acordat ajutorul tuturor celor care au dorit să acceseze fonduri europene şi mă bucur că majoritatea lor sunt oameni tineri, punându-se astfel bazele unei dezvoltări agricole durabile în judeţul Arad. Exemplul cel mai bun este că ocupăm primul loc la reconversia viţei-de-vie, ceea ce va face ca în perioada următoare Podgoria Aradului să fie una dintre cele mai importante din România”. Acest fapt a fost imediat remarcat și de către Valeriu Tabără, fost titular al Agriculturii și vicepreședinte al Academiei de Științe Agricole: „Implicarea Con­-siliului Judeţean, a parlamentarilor şi a primarilor în tot ceea ce vizează dezvoltarea agricolă este exemplară. Agricultura este o forţă a ţării noastre, iar dacă va fi dezvoltată aşa cum trebuie, va aduce nenumărate beneficii. În acest sens, există şi o strategie pentru agricultură pe termen lung, până în anul 2030, strategie elaborată împreună cu cei din Comisia pentru Agricultură din cadrul Preşedinţiei”.  Profesorul Tabără a mai spus că ferma agricolă a viitorului nu va avea doar obiectul tradițional de activitate, ci va fi racordată și unui sistem energetic, în sensul asigurării unor resurse de biomasă sau chiar producere a energiei.
Ferma familială este baza sistemului agricol
Tot în acest context, Valeriu Tabără a concluzionat: „Ferma familială este baza sistemului agricol. De aceea, pământul nu se vinde, oameni buni!” Și  Gheorghe Flutur, tot fost ministru al Agriculturii, le-a spus celor prezenți la întâlnirea de la Pâncota: „Am venit în mai multe rânduri la Pâncota, în piață. Față de alți ani, am văzut că nu prea mai sunt animale de vânzare. Este un semnal că gospodăria țărănească începe să dispară. De aceea, trebuie să venim în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă oamenii. Acciza a mărit prețurile lucrărilor agricole, astfel că aratul și semănatul unui hectar ajunge și la 3.000 de lei, iar sacul de azot la o sută de lei. Nu este în regulă. Iar taxarea suprafețelor de peste două hectare este o altă măsură care va pune presiune și mai mare pe producătorul agricol”.  Flutur a mai accentuat și faptul că pe viitor promovarea produselor românești pe piețele UE trebuie susținută mult mai bine și mai agresiv.
Președintele PDL Arad, Gheor­ghe Falcă,  a punctat în fața celor din sală: „Fermierii sunt oameni de dreapta, care știu ce vor, care sunt stăpâni pe soarta lor. Iar cei de stânga nu vor dezvoltarea acestora, pentru că preferă să țină sub control un proletariat agricol sărac. De altfel, acest lucru se vede și din statistici. În Sudul și Estul țării, unde sunt cele mai mari exploatații agricole ca și suprafață, gradul de sărăcie al populației rurale este cel mai ridicat din întreaga Românie”.
Cătălin Predoiu, candidatul PDL la alegerile prezidențiale, a concluzionat: „Agricultura este o cheie a dezvoltării societății moderne. Eu aș spune că poate fi chiar salvarea ei. De ce agricultura românească nu se dezvoltă la capacitatea pe care o are? Pentru că prea puțini politicieni au făcut din aceasta o prioritate. Acest lucru trebuie schimbat. De aceea, agricultura va fi pentru mine o problemă de prioritate strategică națională, dar și de siguranță națională. Aici la Pâncota și în județul Arad am vorbit cu oamenii și le-am văzut mâinile bătătorite. Și eu am pornit de jos și ochii mei văd foarte bine acolo unde este muncă, unde este determinare și dorință de a face. Iar toate acestea le-am văzut aici, la dumneavoastră”.

Recomandările redacției