Lao Tzu, un filosof şi poet din China Antică spunea că „o călătorie de o mie de mile trebuie să înceapă cu un singur pas”. Acest citat descrie cum nu se poate mai bine mentalitatea chinezilor, care nu îşi prea fac planuri pe termene scurte, dau dovadă de multă răbdare şi încet-încet reuşesc să se impună pe plan mondial ca fiind reprezentanţii unei puteri economice demne de luat în seamă. În aceeaşi notă sunt privite şi relaţiile cu România. Într-o primă fază, legăturile de prietenie, rupte de noi în mod prostesc după Revoluţia din 1989, au început să fie refăcute la nivel guvernamental. Următorul pas a fost în extinderea Casei Româno-Chineze, care şi-a înfiinţat astfel o filială şi la Arad. Un alt pas constă în organizarea unor cursuri de limba chineză, profesoara trimisă să predea arădenilor fiind „delegată” aici pentru un an şi jumătate. Nu trebuie neglijată nici vizita la Arad a ambasadorului Chinei în România, urmată, la doar câteva zile, de oferirea unui număr de patru burse pentru arădenii care doresc să înveţe la universităţile din China. Toate acestea sunt, în opinia mea, semne că investitorii chinezi sunt interesaţi să vină la Arad.

Zilele trecute, doi primari din judeţ s-au întors dintr-o deplasare făcută în China, la Shangai, unde au fost plecaţi în căutarea unor oameni de afaceri dornici să vină în judeţ. Este vorba de edilii şefi din Şiria şi Birchiş, care după relaţiile de prietenie care au fost stabilite de Consiliul Judeţean cu provincia Hainan, fac un nou pas important în întâmpinarea oportunităţilor de afaceri oferite de emisarii Republicii Populare Chineze, o ţară cu o economie demnă de invidiat, care a scăpat neafectată de criza care a lovit aproape toată lumea, inclusiv marile puteri care fac acum legea la nivel mondial şi care, prin intermediul FMI ne învaţă cum să strângem cureaua.

Sigur, pentru moment nu ne putem aştepta la rezultate spectaculoase, dar o relaţie de colaborare reciproc avantajoasă se construieşte în timp, iar banii investitorilor chinezi sunt la fel de bineveniţi ca şi cei ai americanilor, germanilor sau italienilor. Important este ca România să înţeleagă, o dată pentru totdeauna, că relaţiile economice nu trebuie privite decât din punct de vedere al rezultatelor concrete, nu din punct de vedere a ceea ce ar fi după unele state corect din punct de vedere politic (n.r.- intenţionat nu folosesc termenul englezesc, pentru că mi se pare un non-sens) sau nu.

  • Stefan spune:

    Sincer, cred ca acesti chinezi reprezinta viitorul. Nu doar ca sunt multi, dar nu sunt incorsetati de tot felul de reguli, cum ar fi cele impuse de UE sau de SUA. Economia viitorului va fi dominata de chinezi.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției