puric  Festivalului de artă sacră și spritualitate românească FILOCALIA (4-13 aprilie) s-a încheiat duminica trecută prin prezenţa specială în Arad a celebrului actor român Dan Puric.

Acesta a fost ultimul eveniment din seria celor organizate de către Consiliul Județean Arad prin Centrul Cultural Județean Arad cu prilejul celei de-a doua ediţii a festivalului religios.

Încă din capul locului, Dan Puric a ţinut să precizeze că nu vom asista la o conferinţă, deşi întâlnirea cu el se grefa pe tema „Suflet românesc” (intitulată după cea mai recentă carte publicată de el).

Sala filarmonicii s-a umplut până la refuz, iar preţ de două ore, îndrăgitul actor a reuşit cu succes să compună o atmoferă intimă şi relaxată, vorbind atât în registru comic, cât şi serios, fie ca aborda aspecte religioase, morale, filosofice sau politice.

S-au spus citate, glume, s-au relatat anecdote, dar s-au tras şi semnale de alarmă privind aspecte sensibile, de ordin politic şi social. S-a arătat atât de sugestiv cum sufletul românesc poate fi regăsit în cele mai nebănuite cotloane ale vieţii de zi cu zi, fie că vorbim de ţăranul român sau de intelectualul veridic. Sufletul acesta rezidă în detalii care pot să scape unui ochi mult prea ocupat, dar  nicidecum unui actor care de zeci de ani lucrează cu sufletul uman şi cu nuanţele sale, prin intermediul personajelor interpretate pe scenele teatrelor din ţară şi de pretutindeni.

Dan Puric dovedeşte astfel că şi dacă nu vrea neapărat, rămâne un showman carismatic, care spune lucrurilor pe nume şi nu se fereşte să-şi exprime latura actoricească chiar şi într-un context non-teatral.

A fost o duminică frumoasă, un final reuşit de festival, iar arădenii s-au arătat recunoscători pentru vizita lui Dan Puric, răsplătindu-l la capătul celor două ore cu o mulţime de aplauze şi zâmbete, lasându-l să plece acasă cu bucuria de a fi vorbit în prag de Sărbători sutelor de suflete arădene care au ales să îşi pună de-o parte câteva ore pentru un moment încârcat spiritual.

Recomandările redacției