mieiGoana după profit îi face pe cei care-n această perioadă comercializează miei să „dribleze” regulile sanitare impuse de autorităţi, multi afacerişti gândind doar la modalităţile-n care şi-ar putea rotunji veniturile trecând de limitele legilor. Mulţi ciobani pot fi văzuţi în aceste zile cu mielul gata sacrificat, învelit în nailon şi aşezat în portbajag, transportul nefiind tocmai igienic.

Conform Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii  şi a stării de igienă corespunzătoare. Se poate vedea însă că pe negustorii de miei nu-i mai interesează modul în care este transportată şi depozitată carnea; practic, mieii sacrificaţi sunt ţinuţi în portbagajul maşinilor personale, la temperatura ambientală.

Martori la aşa ceva, clienţii strâng din dinţi şi comentează scrâşnit; oamenii ştiu că animalele sacrificate intră în contact cu foarte mulţi agenţi patogeni care pot îmbolnăvi cu maximă uşurinţă.

Informată despre aceste proceduri, conducerea DSVSA Arad a dispus controale suplimentare în toate pieţele şi în jurul acestora, pentru a se verifica respectarea condiţiilor sanitar-veterinare şi de  siguranţă a alimentelor.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției