inviere3Arădenii au petrecut Sărbătorile de Paşti la bisericile din municipiu, după care au luat masa în familie şi au mers în vizite la rude şi prieteni.
Mii de credincioşi au participat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Sfânta slujbă a Învierii, la bisericile din municipiul şi judeţul Arad, unde au primit Sfânta Lumină adusă de la mormântul din Ierusalim al Mântuitorului.
IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Învierii la Cate­drala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“, unde au fost prezenți aproximativ 2.000 de oameni. Acesta i-a chemat pe credincioşi cu îndemnul „Veniţi de luaţi lumină”, apoi, de la lumânările preoţilor s-au aprins, rând pe rând, şi cele ale credincioşilor.
Soborul de preoţi însoţit de cre­dincioşi a înconjurat Catedrala, după care s-a oficiat slujba Învierii, în timpul căreia s-a citit Sfânta Evanghelie şi s-a intonat „Hristos a Înviat din morţi/Cu moartea pe moarte Călcând/Şi celor din morminte/Viaţă dăruindu-le“.
IPS Timotei Seviciu le-a vorbit credincioşilor despre Anul comemorativ al Sfintei Euharistii şi al Sfinţilor martiri Brâncoveni.
De asemenea, ierarhul a mai menţionat şi importanţa Luminii şi a mulţumit celor care, şi în acest an, au făcut posibilă aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim la Arad.
„De la sfântul altar, pentru a patra oară am adus Lumina Sfântă de la Ierusalim, de la mormântul Domnului, ca să ne lumineze căile noastre, ale vieţii fiecăruia în parte, şi a tuturor împreună pentru a avea propăşire în familie şi mai bine în casele noastre. Aţi primit-o cu toţii, să vă lumineze în adâncurile sufletului ca să puteţi lumina, fiecare, în jur, prin virtuţi şi fapte bune şi prin tot ceea ce putem face bine pentru noi şi întreaga societate. Hristos Înviat să-şi reverse harurile Învierii peste noi toţi. Vă dorim sărbători fericite. Hristos A Înviat!“, a spus IPS Timotei.
La finalul slujbei, IPS Timotei a cerut să se deschidă uşile bisericii „ca să intre Împăratul Măririi“. După ce uşile s-au deschis, mulţimea de credincioşi a intrat, pentru a parti­cipa la Utrenia Învierii.
Înainte de începerea slujbei, au fost sfinţite paştile (anafură ames­tecată cu vin) care au fost împărţite apoi credincioşilor.
Oamenii au dus acasă lumânările de la Înviere, care se păstrează tot anul şi se aprind peste an, atunci când apare vreun necaz sau grindină, furtuni sau alte primejdii.
Duminică şi luni, două zile de mare sărbătoare
Duminică, arădenii s-au întors, din nou, la biserici pentru a participa la Sfânta Liturghie de Paşti, numită şi Învierea Mică sau A doua Înviere. În cadrul acestei slujbe Evanghelia a fost citită în cele 12 limbi.
După slujbă, arădenii au servit masa în familie şi au ciocnit ouă roşii.
Şi luni a fost zi de mare sărbătoare, fiind A Doua Zi de Paşti. În A Doua Zi de Paşti, în unele sate, tinerii merg să stropească fetele cu apă proaspătă din fântână, sau, mai nou, cu parfum, pentru a le merge bine tot anul şi pentru a avea noroc.

Recomandările redacției