Credincioşii care au fost prezenţi, marţi, la slujbele oficiate la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“ din Arad au putut să se închine la racla cu moaştele Sfântului Nectarie de la Eghina, adusă în pelerinaj la Arad, de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti.
Racla cu sfintele moaște a ajuns la Catadrala Arhiepiscopală luni seara şi va rămâne în lăcaşul de cult până joi dimineaţa.
Marţi, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“ a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească de un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar patriarhal.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele Simion Mladin a anunţat că racla cu moaştele Sfântului Nectarie va rămâne în catedrală până joi dimineaţa, iar credincioşii vor putea să participle şi la slujbele oficiate în zilele următoare.
Marţi, de la ora 18.00 va fi oficiată vecernia, care va fi urmată de Acatistul Sfântului Nectarie.
Miercuri, în ziua în care credincioşii ortodocşi îl prăzduiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, de la ora 8.30 va avea loc Utrenia, iar de la ora 9.30 va fi oficiată Sfânta Liturghie.
În aceeaşi zi, de la ora 18.00 va fi oficiată vecernia, iar după vecernie Acatistul Sfântului Nectarie.
Marţi şi miercuri, catedrala va rămâne deschisă până în jurul orei 23.00, pentru credincioşii care doresc să se închine la sfintele moaşte.
Joi, de la ora 8.30, va fi oficiată Utrenia, apoi Sfânta Liturghie, după care moaştele vor pleca spre Capitală.
PS Varsanufie Prahoveanu le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre importanţa pelerinajului cu sfintele moaşte ale Sfântului Nectarie de la Eghina, sfânt taumaturg, care a făcut numeroase minuni.
„Ca un semn de dragoste, şi de apreciere pentru strădaniile în ogorul Domnului pe care le are arhiepiscopul Aradului, IPS Timotei, la invitaţia şi solicitarea pe care a făcut-o PF părinte patriarch Daniel am fost delegat ca să port în procesiune cinstitele moaşte ale sfântului ierarh Nectarie, în Arhiepiscopia Aradului. Sfântul ierarh Nectarie esteunul dintre cei mai populari şi cei mai cunoscuţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, un sfânt care este taumaturg, la care mulţi oameni aleargă pentru a-şi tămădui sufletul şi trupul. Nu odată am văzut la Mănăstirea Radu Vodă, de unde au fost aduse sfintele moaşte, oameni care au solicitat ajutorul şi l-au primit de la Sfântul ierarh Nectarie vindecări şi mângâieri.Cu multă bucurie am revenit în această sfântă arhiepiscopie, în această perioadă a Sfintelor Paşti, în care creştinii se salută cu sfântul Hristos A Înviat”, a spus PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar patriarhal.
La rândul său, IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, a mulţumit delegatului de la Patriarhie, pentru că în perioada de mare sărbătoare a creştinătăţii, Sfintele Paşti, a adus racla cu sfintele moaşte în pelerinaj la Arad.
Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, considerat “podoaba Greciei”, a fost un om ales al lui Dumnezeu, care a trăit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi la începutul secolului trecut în Grecia.
La 20 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, moaştele lui au fost descoperite ca neputrezite şi înmiresmate, fapt care a dus la rapida lui canonizare.
Sfântul Nectarie este cunoscut ca vindecător de cancer, dar şi a altor boli grele. Zilnic credincioşii se închină la moaştele Sfântului Nectarie şi la mormântul său, făcând din mânăstirea sa din insula Eghina cel mai iubit loc de pelerinaj din toată Grecia.
Sfântul Nectarie este foarte iubit şi în Biserica Ortodoxă Română, iar o părticică din sfintele lui moaşte se află la Mănăstirea “Radu Vodă” din 2002.

Recomandările redacției