medicamenteO firmă din Arad, al cărei patron este cetăţean italian, este suspectată că a întocmit acte false pentru o grupare care ar fi distribuit în Europa medicamente pentru tratarea cancerului furate şi contrafăcute.
Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a sesizat Poliţia în acest caz.
Surse din cadrul anchetei au precizat pentru Mediafax că România ar fi fost punctul unde erau întocmite documente false, de către o societate comercială din Arad, al cărei patron este cetăţean italian. Potrivit surselor citate, societatea nu ar fi avut ca obiect de activitate distribuirea unor medicamente.
Anchetatorii italieni au spus că medicamentele sunt furate din spitale sau din camioane care le distribuie în Italia şi transferate unei firme italiene de vânzare angro autorizate, potrivit unor surse apropiate investigaţiei.
Firma primeşte comenzi pentru medicamentele respective de la vânzători angro falşi din Ungaria, România şi Letonia, iar din Italia medicamentele sunt vândute către alte ţări europene
Într-un comunicat de presă EMA referitor la actualizarea situaţiei privind flacoanele sustrase de medicament Herceptin se menționează că: „în ciuda faptului ca instituţiile italiene de poliţie sunt în curs de investigare a furtului, situaţia depăşeşte cadrul practicilor curente din Uniunea Europeană (UE) şi ţările membre privind gestionarea problemelor de calitate sau de fabricație. Acestea sunt condiții extraordinare, determinate de activităţi infracționale, care necesită măsuri speciale şi intensă colaborare între autorităţile de pe întreg teritoriul UE“.
Pe lângă datele iniţiale privind medicamentul Herceptin, se confirmă în prezent faptul că sustragerea a implicat şi flacoane din alte două medicamente, Alimta (pemetrexed) şi Remicade (infliximab).
Autorităţile naţionale întreprind analiza unor mostre din loturile distribuite.

Recomandările redacției