Avocatul poporului paginaZeci de arădeni au depus petiţii la  Biroul Teritorial Timişoara al Avocatului Poporului, considerând că autorităţile din judeţ le-au încălcat drepturile. Unele reclamaţii s-au dovedit a fi întemeiate, altele mai puţin întemeiate. Conform celor declarate de Roxana Marcu, expertul coordonator al Biroului Teritorial, au fost înregistrate 48 de petiţii din Arad. Printre instituţiile reclamate se numără Spitalul Judeţean, pentru nerespectarea dreptului la corespondenţă a persoanelor inter­nate nevoluntar la Sectia Clinica de psihiatrie Arad şi Penitenciarul Arad pentru condiţiile improprii din penitenciare. „În cursul anului 2013, Biroul Teritorial Timişoara a efectuat patru anchete, dintre care două în judeţul Arad, res­pectiv la Primăria Bârzava, pentru încălcarea dreptului de proprietate privată şi la Penitenciarul Arad, pentru nerespec­ta­rea condiţiilor de detenţie”, sus­- ţine Roxana Marcu. Alte instituţii intrate în vizorul Avocatului Popo­rului sunt Casa Națională de Pensii, pentru depășirea termenului de soluționare a unor contestaţii privind deciziile de pensionare şi Auto­ritatea Naţională pentru Sport şi Tineret pentru discriminarea sportivilor cu dublă cetăţenie moldoveană şi română privind participa­rea acestora la campionatele sportive naţionale.
Cele mai multe reclamaţii au vizat primăriile
Reprezentanţii Avocatului Po­porului susţin că petiţiile depuse de cetăţeni vizează în general încălcări ale dreptului de proprietate privată, ale dreptului de petiţionare, ale dreptului la un nivel de trai decent, ale dreptului la muncă şi protecţie socială a muncii şi dreptului persoanei vătămate de o autoritate publică.  „În general, primăriile au fost cel mai des reclamate pentru probleme precum tergiversarea punerii în posesie a tere­nu- rilor sau clădirilor revendicate, suspendarea ajutoarelor sociale sau a indemnizaţiilor de creştere copil, emiterea abuzivă a unor decizii privind plata taxei de salubrizare, acordarea de locuinţe sociale […] plata cu întârziere a contractelor de muncă pentru asistenţii per­sonali ai persoanelor cu handicap, neaplicarea scutirii de la plata impozitelor pe teren şi clădiri pentru persoanele cu handicap”, a ţinut să precizeze Roxana Marcu.
Petiţii trimise din străinătate
La sediul din Timişoara a Avocatului Poporului s-au prezentat, în cursul anului trecut 759 de persoane, dar s-au ţinut audienţe şi în judeţele Arad şi Caraş-Severin, la Arad acestea având loc la sediul Direcţiei Venituri. „Cu ocazia acestor audienţe au fost înregistrate petiţii prin care au fost sesizate încălcări ale drepturilor persoanelor fizice de către autorităţi ale administraţiei publice şi regii autonome sau, dacă problemele sesizate nu au fost de competenţa instituţiei noastre, petenţii au primit îndrumări necesare rezolvării problemelor ridicate […] De menţionat sunt şi petiţiile venite din partea unor cetăţeni din Germania, Anglia, Franţa şi Italia care au reclamat încălcări ale drepturilor lor de către autorităţile administraţiei publice din România. Separat de audienţe, la Dispeceratul Biroului Teritorial Timişoara, persoanele fizice s-au adresat şi te­le­- ­fonic la numărul 0256/220321, în special cei aflaţi la mari distanţe sau netransportabili, fiind recepţionate 545 apeluri telefonice. Multe persoane au ales, de asemenea, să ne contacteze în scris sau pe adresa de mail a biroului avptimis@avp.ro”, a înche­iat Roxana Marcu.

Recomandările redacției