cainiDupă modelul consacrat, se fac legi după ce, lipsa acestora a făcut deja ravagii şi chiar victime, cum e în cazul problemei gestionării câinilor. Totuşi, o nouă lege intrată în vigoare nu de prea mult timp promite soluţii la identificarea şi mai ales, înregistrarea câinilor. Câinii cu stăpân vor fi microcipaţi şi înregistraţi în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS). Schimbările de legislaţie anunţă un recensământ al câinilor şi prevăd sancţiuni pentru stăpâni.
Până la începutul anului 2015, câinii cu stăpân vor trebui obligatoriu microcipaţi şi înregistraţi în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân. Altfel, pentru oricare câine fără cip, fie că este unul de curte, la ţară, fie unul de companie, la oraş, proprietarul va fi sancţionat cu amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei. Noile măsuri pentru înregistrarea câinilor cu stăpân au fost prezentate la Asociaţia Chinilogică Arad, de preşedintele Gheorghe Schill, Dumitru Nişulescu, inspector al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad şi Adrian Dobrity, medic veterinar. Potrivit Hotărârii de Guvern 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG 155/2001, privind gestionarea câinilor fără stăpân, câinii de rasă comună sau metişii acestora trebuie sa fie sterilizaţi până la începutul anului viitor. Potrivit unui ordin al ANSVSA, proprietarii câinilor au obligatia să identifice, prin microcipare şi să înregistreze animalele în Registrul RECS, la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. „Aceste măsuri pe care Asociaţia Chinologică le-a aşteptat vor rezolva problema câinilor fără stăpân şi aceea a identificării câinilor cu stăpân. Reamintesc arădenilor că au obligaţia să se conformeze legislaţiei până la 1 ianuarie 2015, înainte ca medicii veterinari să le bată la uşă. Orice procedură veterinară se va face abia după microcipare. Dacă acum, am avut situaţii în care, arădeni crescători de câini ne-au pus cutia cu pui la poartă, în viitor asemenea situaţii nu vor mai exista“, a spus Gheorghe Schill, preşedintele Asociaţiei Chinologice Arad.
Noutăţi pentru veterinari
Patrupedele care au deja mai mult de 90 de zile trebuie identificate şi înregistrate pâna la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spaţii publice a acestora. Pentru crescătorii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmează să stabilească calitatea microcipului şi dacă acesta poate fi citit. Dacă nu corespunde normelor, microcipul va fi schimbat. „Preţul unui microcip începe de la 35 de lei şi poate ajunge la mai mult, chiar la 100 de lei., în funcţie de cabinet. Pentru veterinar, aparatul de citit aduce costuri care încep de la 1.200 de lei. (…) Veterinarul îşi asumă datele înscrise pe carnet, după acestea fiind emis şi paşaportul câinelui. De aceea, o noutate constă în apariţia unei folii de sigiliu pentru carnetul de sănătate, astfel încât, odată trecute, datele să nu poată fi modificate“, a spus Adrian Dobrity, medic veterinar.
Specialiştii recunosc că, noile măsuri ar putea să scârţâie la capitolul respectarea obligativităţii crescătorilor însă, este clar că cei care nu respectă legea vor primi amenzi.

Recomandările redacției