vasut

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus, în data de 15 mai 2014, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Văsuţ Remus Claudiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de „fapte asimilate actelor de terorism” şi nerespectarea regimului materiilor explozive, prev. şi ped. de art. 33 alin. 1 lit. a din Legea 535/2004; art. 346 alin. 1 C.P.- cu aplic. art. 38 alin. 1 C.p.

În fapt, vorbim aici de trimiterea în judecată a teroristului arădean, din Ghioroc, care a fost prins în flagrant în timp ce negocia vânzarea a două bombe artizanale, construite chiar de el.

Au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Mogoşan Marius Liviu, pentru infracţiunea de complicitate la infracţiunea de nerespectarea regimului materiilor explosive; Martin Constantin Sebastian – nerespectarea regimului materiilor explosive; Farcău Adrian – complicitate la infracţiunea de complicitate la nerespectarea regimului materiilor explozive şi infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

“În fapt, prin rechizitoriu s-a reţinut, că, în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Văsuţ Remus Claudiu a procurat ingredientele necesare confecţionării unor dispozitive explozive periculoase pentru sănătatea persoanelor şi integritatea bunurilor sau a altor valori ocrotite de legea penală. În acest scop, Văsuţ a apelat la Mogoşan Marius Liviu,  acesta cunoscând preocupările lui Văsuţ Cornel Cătălin privitoare la confecţionarea materiilor explozive, sprijinindu-l şi oferindu-i consiliere tehnică despre modul de confecţionare a unor dispozitive explozive.

De asemenea, din probele administrate rezultă că inculpatul Văsuţ Cornel Cătălin i-a solicitat lui Martin Constantin Sebastian, din Bucureşti, să-i livreze mai multe ingrediente care pot fi folosite la confecţionarea unor dispozitive explozive. Acesta din urmă, sub numele de utilizator dheeeah, avea postat, pe un site de comerţ on-line, un anunţ prin care oferea spre vânzare diferite substanţe, printre care şi ingrediente care pot fi folosite în scopul menţionat. Inculpatul Martin Constantin Sebastian, care, de asemenea, cunoştea preocupările lui Văsuţ Remus Claudiu privitoare la confecţionarea materiilor explozive,  i-a livrat acestuia substanţele  necesare confecţionării substanţelor explozive, expediindu-le printr-un serviciu de curierat.

În aceeaşi activitate, a fost implicat Farcău Adrian care, cunoscând preocupările lui Văsuţ Cornel Cătălin privitoare la confecţionarea materiilor explozive, i-a pus la dispoziţie mijloace tehnice şi materiale pentru confecţionarea obiectelor arătate”,precizau magistraţii DIICOT Timişoara.

Având sprijinul menţionat, în data de 07.12.2013, respectiv 17.12.2013, inculpatul Văsuţ Cornel Cătălin a confecţionat şi detonat în proximitatea localităţii Ghioroc, dispozitive explozive, iar la data de 20.12.2013, a confecţionat două dispozitive similare, pe care le-a predat altor persoane, în vederea detonării într-un  local, pentru a produce stare de nelinişte şi teamă în rândul populaţiei.

Recomandările redacției