avBiroul Teritorial Timişoara al Avocatului Poporului a fost sesizat de o femeie din Sintea Mare cu privire la faptul că autorităţile tergiversează rezolvarea unei probleme de fond funciar. Astfel, Avocatul Poporului a luat în considerare existenţa unei posibile încălcări a articolului 44 din Constituţie, cu privire la dreptul de proprietate privată de către Primăria Sintea Mare. „Petentul ne-a relatat că, în luna noiembrie 2012, a solicitat OCPI Arad întabularea titlului său de proprietate […] din 13.09.1996, însă i s-a comunicat că două dintre parcelele înscrise în titlu său se suprapun cu alte titluri de proprietate, întabularea nefiind posibilă. Astfel, parcela A478/1/37 se afla înscrisă pe un alt titlu de proprietate cu nr. […] din 11.10.1996, unde titular figura K.I., iar parcela A358/2/47 mai figurează pe titlul de proprietate nr. […] din 20.09.1996, având ca titular pe H.J., aceștia fiind deja întabulați în cartea funciară cu respectivele parcele. Ulterior petentul a relatat că a solicitat Primăriei Sintea Mare rezolvarea problemei, atât verbal cât şi în scris prin scrisoare recomandată, însă situația a rămas neschimbată”, susţine Roxana Marcu, expert coordonator în cadrul Biroului Teritorial Timişoara al Avocatului Poporului. Roxana Marcu mai spune că în aceste condiţii, s-a solicitat Primăriei Sintea Mare să verifice situația parcelelor înscrise în titlul de proprietate, pentru a lua apoi măsurile legale în vederea rezolvării problemei.
„În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că, într-adevăr, două parcele din titlul de proprietate al petentului figurează înscrise în alte două titluri de proprietate, iar acestea au fost înscrise în cartea funciară pe numele lui H.J. și respectiv K.I. Pentru remedierea situației s-a procedat la identificarea parcelelor și s-au făcut propuneri petentului pentru o altă suprafată de teren, încheindu-se procesul-verbal de punere în posesie […] În consecință, la data de 06.02.2014, Comisia locală de fond funciar Sintea Mare a înaintat la Judecătoria Chișineu-Criș o acțiune pentru modificarea titlului de proprietate al petentului și înscrierea corectă a parcelelor din titlu”, a încheiat Roxana Marcu.
Primarul minimalizează aportul Avocatului Poporului
Pe de altă parte, Valentin Erdoş, primarul comunei Sintea Mare, susţine că problema ar fi fost rezolvată şi fără intervenţia Avocatului Poporului. „Problema se rezolva şi fără Avocatul Poporului dar doamna respectivă nu a avut răbdare.             I-am făcut vreo două-trei oferte. În cele din urmă a acceptat-o pe ultima. Am continuat demersurile pentru ca totul să reintre în normal, dar aceste lucruri durează. Termenul de soluţionare a dosarului a fost prelungit, dar nu din cauza noastră. Problema era cu un văr, care a moştenit împreună cu femeia respectivă acele terenuri”, a declarat Erdoş. Primarul a mai ţinut să precizeze că situaţia a fost moştenită de actuala administraţie.

Recomandările redacției