directoriNici unul dintre directorii care se află în fruntea vreunei unități de învățământ din județul Arad nu a câștigat postul prin concurs, ci este numit prin detașare. Această situație a dus nu de puține ori la discuții, existând întotdeauna dubii în privința numirilor, multe dintre ele fiind considerate ca fiind influențate de mediul politic. Situația durează de câțiva ani buni, nefiind organizat nici un concurs.
Profesorii arădeni au solicitat, în repetate rânduri, Ministerului Educaţiei să dispună organizarea, în regim de urgenţă, a concursurilor de ocupare a funcţiilor de conducere, îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar, având în vedere că aceste funcţii sunt ocupate în totalitate prin detaşare în interesul învăţământului. Sindicatele din educație consideră că directorii şi directorii adjuncţi trebuie să fie aleşi de către colectivele de cadre didactice şi nu de partidele politice sau de inspectoratele şcolare, dovedind calităţi manageriale şi morale deosebite în cadrul unui concurs obiectiv. Astfel se evită ocuparea acestor funcţii de către persoane compromise moral şi profesional, aşa cum s-a întâmplat şi se întâmplă în prezent, în foarte multe cazuri, conform sindicatelor.
În vizita pe care a efectuat-o sâmbătă la Arad, ministrul Educației, Remus Pricopie, a dat asigurări că această situație incertă va lua sfârșit, iar în luna ianuarie a anului viitor se vor organiza concursuri pentru directori.

Recomandările redacției