Am asistat în aceste zile la un adevărat circ electoral, însoţit de manipulări, unele grosolane, altele cu iz de infracţiuni. Sunt prea multe, ca să le înşir pe toate, dar câteva mi-au atras atenţia.
Am aflat că Victor Ponta a fost huiduit la Buftea, iar Băsescu la Colegiul Economic. Investigatorii de pe la televiziuni au găsit şi vinovaţii: pe Ponta l-a huiduit preşedintele PMP Buftea, iar pe Băsescu o consilieră PSD din Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Un fel de „ba pe-a mă-tii” – cu cratimă, desigur. Nu mai bine a procedat tânărul de la Constanţa, care a luat o gură de apă, a făcut o gargară, a făcut nişte adaosuri salivare şi l-a „servit” pe preşedinte? Sau revoluţionarul de la Arad, care l-a agresat tot verbal, pe acelaşi Traian Băsescu? Măcar oamenii ăştia nu sunt înregimentaţi politic sau dacă sunt nu au funcţie. În schimb e penibil să-ţi pui efectivul de partid să se manifeste tribal faţă de un contracandidat.
Acesta a fost un exemplu de circ, dar mult mai gravă mi s-a părut declaraţia premierului Ponta, care a apărut în faţa românilor cu un zâmbet mânzesc şi a spus că pentru prima dată a votat pe liste suplimentare. Mutarea următoare a fost decizia Biroului Electoral Central, că nu se pot elibera copii tocmai după listele electorale suplimentare. În traducere liberă, prin declaraţia sa, însoţită de decizia BEC, s-a dat liber la turismul electoral. Ca un fapt divers, la Scorniceşti sunt 2000 de cetăţeni pe listele electorale permanente, în timp ce pe listele suplimentare au votat alţi… 1.600. Conform legii, au voie, dacă le sunt în regulă actele, din moment ce sunt alegeri şi liste comune în întreaga ţară, fără o delimitare administrativă. Dar dacă luăm cele trei elemente: declaraţia lui Ponta, interzicerea copierii listelor suplimentare şi infuzia de turişti, totul pute a fraudă electorală!!!
Ca să nu părăsesc zona sudică a ţării – cea mai suspectă din întreaga ţară – trec de la Olt la de-acum vestitul Teleorman şi remarc incidentul din Ciuperceni, unde o televiziune s-a deplasat la faţa locului la o sesizare de fraudă. Nişte taximetrişti de ocazie cărau la greu cetăţeni la vot. Poate că a fost vorba de oameni care nu se pot deplasa, dar pentru aceasta este urna mobilă. Şi, la urma-urmei, dacă totul e cât se poate de clar, de ce s-a mai agitat ditamai huiduma care l-a agresat fizic pe cameraman? Poate de aia că Ponta a ieşit zâmbind şi a dat un mesaj subliminal de protecţie.
Nereguli au mai fost semnalate, altele vor fi îngropate sub zâmbete şmechereşti «a la Ponta» de vreun primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean, dar votul de duminică se va oficializa indiferent de ulterioarele sesizări şi anchete. În fond, Dragnea de astăzi e acelaşi cu Dragnea de la referendum, doar metodele s-au mai diversificat.
Cu un singur lucru pozitiv am rămas după aceste alegeri: cu ziua de sâmbătă, când a fost o acalmie politică plăcută, televiziunile şi forţele politice neavând voie să facă niciun fel de campanie electorală. O linişte de care deja mi-e dor. Mai că-mi vine să cer o zi pe săptămână fără politică, măsură impusă, dacă trebuie, de Consiliul Naţional al Audio-Vizualului. Că dacă nu se văd la televizor, nici politicienii nu mai insistă, nici cu manipulările, nici circul.

Recomandările redacției