pricoÎn cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Arad, Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, a spus multe. A vorbit despre rolul dascălului, despre menirea sa, a abordat teme filosofice, a oferit soluţii viabile pentru îmbunătăţirea economică a sistemului, însă a şi încercat, voalat, să convingă lumea de progresele „istorice“ pe care le-a suferit educaţia de când Guvernul a fost preluat de Victor Ponta. În încercarea sa de a convinge audienţa de acest lucru, Remus Pricopie, orator desăvârşit de altfel, a trecut puţin peste graniţa realităţii în momentul în care a afirmat că „educaţia a avut parte de fonduri uriaşe de când Guvernul a fost preluat de Victor Ponta. În cursul anului trecut s-au dat toţi banii din hotărârile judecătoreşti“.
Din păcate, realitatea este însă cu totul alta, lucru confirmat chiar şi de conducerea sindicatelor. „Atât de bine s-au dat toţi banii pe anul trecut, încât pentru primul trimestru din acest an nu au mai ajuns. Avem însă promisiuni că ne vom primi banii în cel de-al doilea trimestru. Nicidecum nu s-au plătit toate sumele pe hotărârile judecătoreşti. Mai mult decât atât, procentul de 10% pe care l-am primit anul trecut a fost împărţit pe patru trimestre, în aşa fel încât cadrele didactice să primească doar firmituri. La fel se întâmplă şi anul acesta cu cei 25% pe care trebuie să îi primească. Sumele sunt împărţite tot pe patru trimestre. Banii care s-au dat «în totalitate anul trecut» se dau de fapt până în 2017, asta dacă nu intervin alte probleme“, susţin reprezentanţii profesorilor arădeni.
Dascălii au de primit banii în urma a două sentinţe definitive. Una este aplicabilă şi se termină în anul 2016, iar cealaltă are ultima tranşă în 2017.
Mai mult, conducerea Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad a demascat un alt obicei mai puţin ortodox de-al ministrului. Sindicaliştii au explicat ceea ce presupune de fapt „înţelegerea“ între sindicate şi minister atunci când se iau decizii. De multe ori ministrul Pricopie iese public şi face afirmaţii cum că „în urma înţelegerii cu sindicatele“ s-a luat nu ştiu ce decizie. De fapt „înţelegerea“ cu sindicatele constă în următorul lucru: ministrul doar anunţă măsurile pe care le va lua, fără să asculte însă propunerile sindica­telor, după care în mod public anunţă că deciziile au fost luate împreună cu sindicatele.

Recomandările redacției