bunEva Pfaller locuieşte într-un mic orăşel din Germania situat la 30 de kilometri de Munchen. De aproape un an de zile însă nemţoaica este în Arad, unde urmează cursurile clasei a IX-a C de la Liceul Pedagogic Dimitrie Ţichindeal. Eva este înscrisă într-un program special din ţara sa, care îi permite ca în decursul unui an şcolar să studieze într-o altă ţară de pe glob. Tânăra a ales Aradul în dauna altor oraşe din ţări precum Uruguay, Japonia, China, Elveţia, Franţa, Cehia, Ungaria sau Bulgaria. „Un rol însemnat în alegerea mea l-a constituit şi faptul că mama mea este originară din România, mai precis din Sibiu. Nu am avut posibilitatea să învăţ acolo şi aşa am ajuns la Arad, lucru pe care nu îl regret însă deloc“, ne mărturiseşte Eva.

Chiar dacă mama sa este din Sibiu, acasă, în Germania, Eva nu a vorbit deloc româneşte, iar în momentul în care a ajuns la Arad nu ştia nici o boabă. După nici un an de zile, tânăra vorbeşte fluent limba română simţind-o acum cu adevărat că face parte din viaţa sa. „Adevărul este că am avut parte de oameni deosebiţi aici la Arad, care mi-au fost alături şi de la care mi-a făcut o adevărată plăcere să învăţ. Este vorba despre profesoarele Ştefana Gornic, Cornelia Lupuţi şi Claudia Dragoş, care m-au învăţat limba română. De asemenea, colegii mei de clasă au fost foarte buni cu mine şi simpatici. Mi-am făcut foarte mulţi prieteni aici“, spune Eva.

Materii mai puţine în Germania, însă volum de muncă mai mare

Eva Pfaller a făcut şi o comparaţie între sistemele de educaţie din cele două ţări. Spre deosebire de România, în Germania volumul de muncă este cu mult mai mare. În schimb, elevii nu sunt obosiţi cu atât de multe materii. „Materiile sunt mai puţine în Germania, dar volumul de muncă este cu mult mai mare. Aveam două zile pe săptămână în care învăţam de la ora 08.00 până la 17.00. În celelalte trei zile programul la şcoală este până la ora 13.00. De asemenea, în ceea ce priveşte testele, în Germania nu sunt niciodată anunţate, în timp ce aici elevul ştie dinainte în ce zi va fi ascultat de profesor“, mai spune Eva.

O altă deosebire este aceea că matematica reprezintă o disciplină obligatorie la bacalaureat, indiferent de profilul de la care provine elevul.

Peste puţin timp Eva Pfaller îşi va încheia anul şcolar şi odată cu el şi misiunea sa în Arad. Deşi o încearcă deja un sentiment de melancolie după oraşul nostru, colegii ei şi mai ales după cele trei profesoare, viitorul Evei este în Germania. „Îmi doresc să lucrez în Germania, însă aş prefera un loc de muncă flexibil, în care să pot călători mult astfel încât să pot reveni oricând la Arad“, încheie Eva.

Recomandările redacției