IMG_1193 IMG_1196 IMG_1209 IMG_1216An de an, de sărbătoarea Înălţării Domnului – sau Ispas, cum este numită în popor – autorităţile locale din Hălmagiu îi omagiază pe toți cei căzuţi pe câmpurile de luptă, în cele două Răz­boaie Mondiale dar și pentru libertate, pentru întregirea neamului românesc. Unul din eroii cei mai iubiți ai moților este eroul naţional Avram Iancu – supranumit „Crăişorul munţilor“.
Astfel, de Ziua Eroilor au fost depuse coroane la monumentele eroi­lor, au fost oficiate slujbe de po­menire şi s-au derulat programe artistice tematice – susținute de copiii de la grădiniţă şi elevii liceului din Hălmagiu. În fiecare an au fost prezenţi copiii de la grădiniţă, împreună cu cele două educatoare din Hălmagiu: Janeta Iagăr şi Iuliana Băd. Poeziile şi cântecele patriotice au fost spuse de copii îmbrăcăţi în costume populare moţeşti – ceea ce i-au impresionat pe cei prezenţi. Acestor fiinţe pure şi sincere li se formează sentimentul de patrio­tism încă de la grădiniţă. Finalul programului prezentat de copii este un mesaj de pace la adresa marilor conducători ai lumii care hotărăsc soarta acestei planete.
„Oameni de pe-ntreg Pământul/Ţări din orice geografii/Apăraţi copilăria,/Că şi voi aveţi copii!/Oameni ai Lumii,/Apăraţi Pacea,/ Lăsaţi porumbeii să zboa­re/Copiii să zburde sub soare“ – au fost versurile recitate de copiii prezenţi la eveniment. La Monumentul Eroilor, Janeta Iagăr a recitat poezia „În aceeaşi limbă“ de Grigore Vieru. Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic realizat de copiii de la Grădiniţă şi elevi de la liceul din Hălmagiu.
„Respectul faţă de eroii noştri martiri trebuie transmis copiilor noștri deoarece ei îşi vor aminti peste ani de străbunicii lor, care şi-au dat viaţa pentru această ţară, care au plecat pe front, fără a avea certitudinea că se vor mai intoarce acasă la familiile lor“, a menţionat un localnic vârstnic, care a luptat în Al Doilea Război Mondial.

  • Elena Ancuta! spune:

    Felicitari colegilor mei,copiilor siparintilor care au tinut sa marcheze acest eveniment!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției