goldisPatru cadre didactice și patru elevi ai Colegiului Particular „Vasile Goldiș” din Arad au participat între 18 şi 24 mai, în orașul Maasmechelen din Belgia, la cea de-a patra întrunire din cadrul Proiectului Comenius Multilateral „Innovation and performance through ICT”.  Proiectul vizează utilizarea avansată a calculatorului pentru elevi, atât la școală cât și acasă, în scopul transformării acestui instrument tehnic dintr-un partener de joacă într-un mijloc de învățare eficientă, iar pentru profesori dintr-un mijloc de informare și redactare într-un aliat pentru performanță didactică. În proiect sunt implicate școli din România, Belgia, Spania și Turcia. Proiectul se derulează pe parcursul a doi ani (2012-2014), având alocat un buget de 24.000 de euro.
La această întâlnire de proiect au participat profesorii Raluca Șonca – coordonator de proiect, Camelia Marincaș, Alina Rus şi Ovidiu Torz, şi elevii Denis Gabriel Papp (clasa a IX-a), Bogdan Marian Bodonea (clasa a IX-a), Darius Leontin Brisc (clasa a IX-a), și Alexandru Daniel Pop (clasa a X-a).
„După festivitatea deschiderii oficiale, gazdele și-au prezentat școala, după care a urmat, pre­zentarea fiecărui participant la întâlnire. Zilele care au urmat s-au constituit într-un prilej deosebit de desfășurare a unor activități practic-educative. Elevii au lucrat la platforma proiectului, reușind să realizeze diferite articole pe care le-au prezentat în fața celorlalți. Performanţele tehnicii de ultimă generație folosită de elevii școlii au fost exemplificate în fața participanților printr-o demonstrare a capacităților şi posibilităţilor unei imprimante 3D.
Pe lângă activitățile din școală, au avut loc și vizite tematice pentru ca oaspeții să se familiarizeze cu istoria, geografia și tradițiile zonei: vizitarea orașului Maasmechelen – localitate în care func­ţionează școala belgiană parteneră, vizitarea orașului Bruxelles (pala­tul regal, galeriile regale Saint Hubert, Catedrala Sf. Mihail și Gu­dula, Parlamentul Belgiei, etc), și a ora­șului Maastricht  din Olanda.
Ultima seară a fost dedicată evaluării întâlnirii de proiect, aceas­ta realizându-se în cadrul unei cine festive. Următoarea întâlnire de proiect va avea loc în luna iulie, gazdă fiind Colegiul Particular «Vasile Goldiș» din Arad”, a declarat profesoara Raluca Șonca, coordonatoarea proiectului.

Recomandările redacției