penalitatiAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a avut parte de cea mai încărcată perioadă din an. Campaniile de depunere a ce­rerilor pentru subvenţii, modifi­cările de procedură şi valul de fermieri care şi-au amânat drumul la APIA pe ultima clipă, înaintea termenelor limită au transformat în haos activitatea instituţiei. Din cauza aglomeraţiei, zeci de fermieri nu au apucat să-şi depună cererile de plată pe suprafaţă înainte de data limită, deşi s-au prezentat la APIA în termen. Pe fondul lipsei planurilor cadastrale s-au înregistrat zeci de mii de suprapuneri de parcele.
APIA a prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de săptămâna aceasta, rezultatele cam­pa­niei de depunere a cererilor de plată pe suprafaţă SAPS. Agricultorii arădeni au avut timp să-şi depună cererile de subvenţii din 1 martie şi până la jumătatea lunii aprilie. Începând din 16 mai cererile s-au putut depune cu penalizări de 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere. Până pe 15 mai, adică în termen, APIA Arad a primit un număr de 22.928 de cereri, pentru o suprafaţă totală de peste 338,57 de hectare. „Cele mai multe cereri de sprijin pe suprafaţă au fost depuse la centrele Ineu, cu 5.137 de cereri şi Gurahonţ, cu 4.991 de cereri“, a sus­ţinut Gheorghe Alda, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad.
Din 16 mai, data de la care a început aplicarea de penalităţi, APIA Arad a înregistrat 412 cereri de plată. Cererile cu penalizări mai pot fi depuse până pe data de 9 iunie. „APIA a întâmpinat o serie de dificultăţi pentru că, fermierii nu au respectat programările făcute de noi pentru depunerea cererilor. Unii agricultori, deşi s-au prezentat la timp, nu au reuşit să se încadreze la depunere şi s-au ales cu penalităţi de 1 la sută pe zi. S-au înre­gistrat un număr de 30.000 de suprapuneri de parcele din lipsa planurilor cadastrale, acest fapt îngreunând procesul de control administrativ şi autorizarea cererilor de plată. De asemenea, pentru unele suprafeţe de teren au fost emise adeverinţe atât persoanelor cu drept de utilizare, cât şi altor persoane precum arendator, arendaş, ceea ce a determinat confuzie şi supradeclarări de blocuri fizice. În unele cazuri s-a ajuns până la eliminarea ambilor beneficiari de la plată“, a explicat Gheorghe Alda, directorul APIA Arad.
Trebuie spus că, de anul viitor, în sectorul agricol va fi introdus un concept nou, cel al fermierului activ. Fermierii inactivi nu vor mai beneficia de plăţi pe suprafaţă, începând din 2015.

Recomandările redacției