Conducta inaugurată de premierii României şi Ungariei a ajuns pe mâna ruşilor

Conducta inaugurată de premierii României şi Ungariei a ajuns pe mâna ruşilor

Inaugurată în urmă cu patru ani, în prezenţa premierului de atunci al României, Emil Boc şi al premierului maghiar Viktor Orban, conducta de gaz Arad-Szeged este acum nefolositoare. Realizată pentru a oferi o alternativă României la importul de gaz rusesc, conducta nu-şi mai poate îndeplini pentru moment obiectivul. Conform Realitatea.net, care citează  Economica.net, întreaga capacitate de import pe acea conductă a fost rezervată, pe parcursul anului 2014, de gigantul rus Gazprom. Informaţia a fost dată publicităţii de Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie şi Comerţ din Camera Deputaţilor. „În totalitate, Gazprom a rezervat toţi cei 60.000 de metri cubi orari, şi a blocat astfel orice import din vest al României”, a declarat Iancu pentru sursa citată.

Pentru acest an, aşadar, importul de gaze dintr-o altă sursă decât cea rusească, nu pare posibilă.

Ceea ce trebuie remarcat este că respectiva conducta a încăput pe mâna ruşilor tocmai acum, când Rusia se află în plin conflict cu Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii din cauza alipirii peninsulei Crimeea şi a tulburărilor pe care le întreţine în Ucraina, iar România se află în tabăra occidentală.

În momentul inaugurării conductei, la care pe lângă cei doi premieri a participat şi comisarul european pentru energie se vorbea despre faptul că se va asigura flexibilitatea sistemului de transport al gazelor şi asigurarea competitivităţii prețului intern. În cazul unor neînţelegeri cu Gazprom, România ar fi avut astfel posibilitatea să se aprovizioneze cu gaz din partea de Vest a ţării. În aceste condiţii, acordul pentru realizarea conductei de interconectare Arad –Szeged a fost încheiat de SNTGN Transgaz SA Mediaş şi FGSZ Natural Gas Transmission din Ungaria în 2008. Proiectul a costat 68,2 milioane de euro, din care 48% reprezintă contribuţia Transgaz. Conducta are o lungime totală de 109 kilometri şi un diametru de 700 de mm. Pe teritoriul ţării, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 de kilometri, între punctul de conectare Horia şi punctul de frontiera Csanadpalota de la graniţă. Gazoductul are o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500.000 de metri cubi pe oră.

„Conducta nu ne poate apăra de monopolul rusesc”

Dacă deputatul Iulian Iancu nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri, fiind plecat într-o delegaţie în Sarajevo, deputatul arădean Ştefan Petru Dalca, fost membru al Comisiei  de Industrie şi Comerţ din Camera Deputaţilor, susţine că atâta timp cât a făcut parte din respectiva comisie, nu s-a discutat despre această problemă. Dalca este de părere că investiţia finalizată în 2010 nu are cum să protejeze România de monopolul rusesc. „Monopolul rusesc îl poţi limita în momentul în care ai tu producţie proprie. Potrivit unui raport pe care l-am citit, marile puteri europene sunt dependente în procent de 50% de gazele ruseşti, iar România este dependentă doar în procent de 20%. Aţi văzut şi dumneavostră reacţia unei părţi din Europa cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Dacă aproape toată Europa importă gaz de la ruşi, noi de unde să importăm? Nu pot să mă pronunţă dacă a fost bine sau nu că s-a permis Gazpromului să «închirieze» conducta, pentru că nu cunosc detaliile contractului”, ne-a declarat Dalca.

Recomandările redacției