transilvaniaAnchetatorii au descins acasă la unul dintre angajaţii Finanţelor, cercetat pentru implicarea într-o reţea de evaziune fiscală. Se pare că există mandate de percheziţie atât pentru domiciliul acestuia, cât şi pentru biroul în care îşi desfăşoară activitatea.

UPDATE

Reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice susţin că finanţistul cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad nu lucrează în cadrul instituţiei lor. „Persoana în cauză nu este angajatul AJFP Arad”, ne-a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Finanţelor arădene. Funcţionarul este angajat în cadrul Direcţiei Administrare Mari Contribuabili Bucureşti, Serviciul Teritorial Timişoara, care are un birou pe strada Fraţii Neuman, acolo unde funcţionează şi un sediu al AJFP Arad.

În cauză se vorbeşte despre un prejudiciu de câteva sute de mii de euro.

UPDATE 2 

Investigator sub acoperire

Potrivit celor declarate de procurorul de caz, Codrin Gavra, în dosar au fost reţinute pentru 24 de ore şase persoane, alături de funcţionarul ANAF, fiind cercetaţi Constatin Don, Marius Pele, Petru Rovaş, Ilie Dragoş şi Florentin Sucan, unul dintre prietenii inspectorului. De altfel, procurorii intenţionează ca mâine să-i prezinte în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. „Sucan îi găsea funcţionarului ANAF firmele înfiinţate în scop evazionist. Angajatul ANAF făcea apoi legătura între respectivele firme şi anumiţi oameni de afaceri care doreau să-şi decapitalizeze firmele, pentru a-şi diminua masa impozabilă. Astfel, se întocmeau facturi fictive”, a declarat Gavra. Gruparea a fost urmărită de anchetatori o perioadă îndelungată, inclusiv cu ajutorul unui investigator sub acoperire, care a fost autorizat să cumpere facturi fictive.

UPDATE 3

Prejudiciul creat prin evaziune este de 1.385.000 de lei

Poliţiştii de investigare a fraudelor din Arad au efectuat, joi, trei percheziţii, pentru probarea activităţii infracţionale a şase bărbaţi bănuiţi de evaziune fiscală. Cei în cauză au fost reţinuţi.

Percheziţiile au fost efectuate la locul de muncă şi la domiciliul unui funcţionar public bănuit de complicitate la evaziune fiscală şi la sediul unei societăţi comerciale din Arad.

„În cauză, 6 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, sunt bănuiţi că, în perioada 2011 – 2013, ar fi înregistrat în contabilitatea unor firme operaţiuni nereale, cu complicitatea unuia dintre aceştia, funcţionar public.Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin neplata T.V.A. şi a impozitului pe profit este de aproximativ 1.385.000 de lei. Persoanele în cauză sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 241/2005 pentru combaterea şi prevenirea evaziunii fiscale”, informa comisar Camelia Tuduce, ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.

Cei şase bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în acest moment urmând să se decidă dacă vor fi sau nu arestaţi.

 

UPDATE 4

 

Procurorii prezintă probatoriul evaziunii fiscale

Magistraţii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au dispus, la data de 06.06.2014, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un funcţionar ANAF – cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi trafic de influenţă, faţă de inculpatul Florentin Şucan – cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, şi faţă de inculpaţii Constantin Traian Don, Petru Ravas, Dragoş Ilie Mihai şi Marius Florin Pele – cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Totodată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a formulat propunere de arestare preventivă a tuturor celor şase inculpaţi, investind în acest sens judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Arad.

“Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că

în perioada 2011 – 2013, angajatul ANAF şi Şucan i-au ajutat pe ceilalţi coinculpaţi să evidenţieze în contabilitatea societăţilor administrate sau reprezentate de aceştia cheltuieli în baza unor operaţiuni nereale de prestări servicii, atestate de documente justificative (facturi, chitanţe) necorespunzătoare adevărului,  în scopul diminuării taxelor datorate bugetului de stat. Prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului este în valoare 1. 385.158 de lei.

Cu ocazia comiterii faptei, angajatul Statului s-a prevalat de poziţia sa de inspector în cadrul ANAF Arad, asigurându-i pe coinculpaţi că nu se vor efectua verificări faţă de acele operaţiuni.

Distinct de faptele mai sus descrise, din probele administrate în cauză a reieşit că inspectorul a traficat influenţă asupra persoanelor din conducerea instituţiilor abilitate să efectueze verificări în cauză (IPJ Arad şi ANAF Arad) pentru a obţine o soluţie favorabilă persoanelor verificate, pretinzând în schimbul exercitării acestei influenţe sume de bani, fără a preciza cuantumul lor, precum şi mărfuri în valoare de 30.000 de lei pentru coinculpatul Don, despre acesta din urmă afirmând că urma să-şi exercite propria influenţă faţă de factorii  decizionali  din cadrul acelor instituţii”, precizează Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.

La instrumentarea acestui dosar procurorii din cadrul acestui parchet au beneficiat de sprijinul informativ şi logistic al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă Arad, al Serviciului Român de Informaţii Arad, al  Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Arad, al Direcţiei Generale Anticorupţie Arad, precum şi al inspectorilor antifraudă detaşaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

UPDATE 5

Funcţionarul ANAF, implicat în evaziunea fiscală de peste 1. 385.000 de  lei, arestat pentru 30 de zile

După lungi deliberări, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Arad a luat decizia ca funcţionarul ANAF să fie arestat pentru 30 de zile, iar Florentin Şucan, Constantin Traian Don şi Petru Răvaş au fost arestaţi, tot pentru 30 de zile, dar la domiciliu.

De asemenea, celelalte două persoane implicate în acest scandal, Dragoş Ilie Mihai şi Marius Florin Pele au fost puşi sub control judiciar.

Diana Dărăban, purtător de cuvânt la Tribunalul Arad, ne-a declarat că împotriva măsurilor preventive se poate face contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare/pronunţare.

Reamintim că magistraţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, mai precis şeful Secţiei penale din cadrul acestei instituţii, procurorul Codrin Gavra, au dispus, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un funcţionar ANAF – cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi trafic de influenţă, faţă de inculpatul Florentin Şucan – cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, şi faţă de inculpaţii Constantin Traian Don, Petru Ravas, Dragoş Ilie Mihai şi Marius Florin Pele – cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Dacian Don

Lucian Şerban

 

 

 

 

 

Recomandările redacției