IMG_0417Anchetatorii au descins acasă la unul dintre angajaţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cercetat pentru implicarea într-o reţea de evaziune. În condiţiile în care au avut mandate de percheziţie atât pentru casa bărbatului în cauză, cât şi pentru biroul acestuia, au fost făcute descinderi la ambele adrese. În cauză se vorbeşte despre un prejudiciu de câteva sute de mii de euro, printre cei implicaţi numărându-se şi Constantin Don, patronul restau­- rantului Transilvania. Reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice susţin că finanţistul cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad nu lucrează în cadrul instituţiei lor. „Persoana în cauză nu este angajatul AJFP Arad, lucrând în cadrul Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili – Ser­viciul Teritorial Timişoara”, a ţinut să precizeze Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Finanţelor arădene. De menţionat că Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili are un birou pe strada Fraţii Neuman, acolo unde funcţionează şi un sediu al AJFP Arad.
Mecanism bine organizat
Potrivit celor declarate de procurorul de caz, Codrin Gavra, în dosar au fost reţinute pentru 24 de ore şase persoane, alături de funcţionarul ANAF, fiind cercetaţi Constatin Don, Marius Pele (fiul fostului prefect Gheorghe Pele), Petru Rovaş, Ilie Dragoş şi Florentin Sucan, unul dintre prietenii inspectorului. De altfel, procurorii intenţionează ca mâine să-i prezinte în faţa instanţei cu propunere de arestare preven­tivă. „Sucan îi găsea funcţionarului ANAF firmele înfiinţate în scop evazionist. Angajatul ANAF făcea apoi legătura între respectivele firme şi anumiţi oameni de afaceri care do­reau să-şi decapitalizeze firmele, pentru a-şi diminua masa impozabilă. Astfel, se întoc­meau facturi fictive”, a declarat Gavra.
Gruparea a fost urmărită de anchetatori o perioadă îndelungată, inclusiv cu ajutorul unui investigator sub acoperire, care a fost autorizat să cumpere facturi fictive.

Recomandările redacției