halepsaJucătoarea Simona Halep, locul 4 WTA şi cap de serie numărul 4, a pierdut finala turneului de Grand Slam de la Roland Garros, după ce a fost învinsă, sâmbătă, cu scorul de 6-4, 6-7 (5), 6-4, de rusoaica Maria Şarapova, locul 8 WTA şi cap de serie numărul 7.
Finala de la Roland Garros, ediţia 2014, a fost cea mai echilibrată şi spectaculoasă din ultimii 13 ani şi una dintre cele mai lungi din istorie. Tenisul practicat de cele două sportive a fost de înaltă calitate, iar cei aproape 15.000 de spectatori – mulţi dintre ei români – prezenţi în tribunele arhipline ale arenei Philippe Chatrier au aplaudat de multe ori în picioare evoluţiile din teren. A fost pentru prima oară, din 2001, când finala feminină a French Open s-a disputat în trei seturi.
„A fost cea mai dură finală de Grand Slam pe care am jucat-o vreodată. Am tot respectul pentru Simona, care a jucat extraordinar astăzi (n.a. sâmbătă)”, a declarat Maria Şharapova, după câștigarea Roland Garrosului. La rândul său, Simona Halep a ținut și ea să o felicite pe Şharapova pentru victorie, spunând, totodată, că acest moment este unul special pe care nu-l va uita niciodată. „Este un moment special pe care nu-l voi uita toată viața. Vreau să o felicit pe Maria! A meritat titlul. Am avut două săptămâni incre­dibile. Vreau să mulțumesc tuturor, dar mai ales românilor. Vă mulțumesc din inimă că ați fost alături de mine!”, a declarat Halep, la finalul meciului.
Pentru Şarapova acesta este al doilea succes la Roland Garros (trei finale consecutive) şi al cincilea din carieră. Rusoaica a câştigat 55 din ultimele 59 de meciuri jucate pe zgură de la semifinalele French Open din 2011, numai Serena Williams, de trei ori, şi Ana Ivanovici izbutând să o învingă pe această suprafață de teren. Învinsa în ultimul act al turneului de la Roland Garros va primi 1.300 de puncte WTA şi un premiu de 825.000 de euro, iar câştigătoarea turneului 2.000 de puncte şi 1.650.000 de euro.
România rămâne cu un singur turneu de Grand Slam câştigat la simplu feminin – Virginia Ruzici în 1978, tot la Roland Garros. Halep este prima finalistă din România la un Mare Şlem, după 1980, când tot Virginia Ruzici ajungea în ultimul act pe zgura pariziană şi pierdea în faţa americancei Chris Evert, prezentă sâmbătă la festivitatea de premiere.
Începând de ieri, după centralizarea punctelor de la Roland Garros, Simona Halep ocupă locul 3 în clasamentul mondial WTA, cel mai bun loc ocupat vreodată de o jucătoare de tenis din România.

Recomandările redacției