uta1 mutica luca domideOld Boys UTA a reușit un turneu austriac excelent, care lasă amintiri extraordinare, și din teren, și din afară. Trupa alb-roșie s-a încadrat perfect în înălțimea Alpilor și a venit acasă cu trofeul acordat pentru a treia treaptă a podiumului.
Revederi cu câțiva fotbaliști de marcă
Aventura a început în orășelul german Waldkraiburg, acolo unde de­legația condusă de Gyuri Vaczi, Ionel Costin, Flavius Domide, Mircea Axente și Dorel Cura a fost așteptată de Rudi Dărăban, fostul fotbalist al UTA-ei, stabilit de câteva decenii în Germania. Și tot acolo arădenii au completat efectivul cu Sandu Donciu, mijlocașul utist al anilor 60, cu Josef Korek, goalkeeper alb-roșu în perioada 80, dar și cu ex-vagonarii Pavel Baliga și Costel Croitoru. Complexul „J. Peters” a fost acasă pentru arădeni timp de 3 zile. De la „nemții” Dărăban și Baliga am aflat că Johann Peters a fost cel care, după Al Doilea Război Mondial, a avut inițiativa să-i recalifice pe răniții și mutilații din lupte, oferindu-le tâmplăria și alte meserii ca alternative.
Luca & comp. se alătură UTA-ei
În Germania, fotbaliștilor plecați de la Arad – Szabo, Mihaly, Barna, Stupar, Vancea, Novac – antrenorii Mihai Țîrlea și Imi Hirmler (staff-ul a fost completat cu doctorul Dan Pâr­vulescu) le-au adăugat încă trei – pe Zoltan Gyori (junior la FC Bihor pe când Vancea era idol la Oradea), Uwe Rozenauer (mijlocaș plecat din România în 1985) și pe Cristi Luca, golgeterul mai multor echipe arădene în ultimul deceniu. Luca e antrenorul echipei Danubius Waldkraiburg (se­parată de VfL, team-ul orașului), înființată vara trecută și promovată acum. La Danubius e jucător activ și Baliga, care, la cei 59 de ani ai săi, are și gol marcat în stagiunea recent încheiată! La Waldkraiburg, utiștii        și-au făcut încălzirea pentru turneu tocmai contra formației lui Cristi Luca (trecut deja în tabăra arădeană), pe care au învins-o cu 2-0.
Echipa capătă greutate…
… și mai mare după trei zile petrecute în Germania, odată cu sosirea în Austria. Cartierul general s-a mutat în stațiunea Walchsee. Situată la 7 kilometri de Kossen, locul desfășurării turneului, așezarea tiroleză are tradiție mare printre schiori, pe timp de iarnă, dar vara e la fel de populată și încântă cu absolut tot ce s-a întemeiat în jurul lacului Walchsee, întins pe doi kilometri și jumătate. Aici, efectivul utist a fost întărit cu Werner Mulroth și Constantin Neagu, și ei rezidenți germani de un timp, iar de la Arad au sosit Dorel Mutică, Codru Grădinaru, Neluțu Ardelean, Gheorghe Lazăr, Pavel Neamțiu, Raoul Burtea, Dorel Toderaș și Cornel Nădăban, plus Ovidiu Moșneag și        Eusebiu Pistru. Gata de turneu!
UTA face un turneu formidabil
S-a jucat un fotbal excelent la Kossen. Organizatorii au decis ca vârsta fotbaliștilor să fie de la 35 de ani în sus, dar rezistența care nu mai e cea de altădată a fost compensată din plin: timpul de joc de 15 minute per meci a concentrat eforturile, așa că fiecare echipă a dat ce a putut mai bun. Nemții au jucat cu forța specifică, austriecii i-au copiat, la fel ca și elvețienii, în grupa UTA-ei. Iar Mihai Țîrlea și Imi Hirmler și-au coordonat excelent efectivul. Cristi Luca a fost arma principală, cu 5 goluri marcate, dar toți fotbaliștii merită evidențiați. Alb-roșii s-au oprit doar în semifinale, unde au dat de o Galatasaray cu fotbaliști importanți ai Turciei, unii din generația lui Lucescu și Hagi, alții, internaționali de Mondiale. Umit Karan, Hakan Unsal, Murat Erdogan, Mert Korkmaz, Saidou, Kerem Inan, Osman Akyol sau Mustafa Kocabey au fost principalele figuri ale turcilor, a căror anvergură i-a transformat rapid în principalii favoriți, deși în grupa cealaltă juca Mallorca, avându-l în efectiv pe Ivan Campo, fostul echipier al lui Real Madrid. „Am dat tot ce am avut mai bun, dar am puterea să recunosc când o echipă e mai pu­ternică”, a rezumat Mutică un meci strâns.
Rezultate
UTA – FC Kossen 2-1 (goluri Cr. Luca 2), UTA – TSV Reciharthausen 2-0 (Cr. Luca, Nădăban), UTA – TSV Neuried 0-0 – în grupe; UTA – FC Freienbach 1-0 (Cr. Luca) – în sferturi; UTA – Galatasaray Istanbul 0-2 – semifinală; UTA – Istanbulspor 2-0 (Cr. Luca, Ardelean) – finala mică. În finala mare: Galatasaray – FC SudTirol 5-1.
Țîrlea: „Au văzut toți cine suntem!”
„Un turneu greu și un trofeu la fel de greu”, a zâmbit, ieri, Mihai Țîrlea, la prezentarea trofeului. „E o treabă interesantă, toată lumea din tabăra gazdă s-a bucurat că a căzut cu UTA în grupă. Nu eram cunoscuți acolo, performanțele UTA-ei au fost acum 40 de ani, poate nici cei din țară nu le mai cunosc. Dar pe final și-au dat seama, au privit și au ascultat cu mult mai multă atenție ce înseamnă palmaresul și au văzut cine suntem. Am reușit cea mai bună performanță pentru o echipă aflată la debut”, a remarcat fostul atacant al anilor 80-90.
Teama Galatei
„Galatasaray a fost cea mai galonată echipă de acolo, e un club deosebit de serios. Au fost mai buni, au meritat victoria în meciul cu noi, dar m-a surprins că având om în plus în ultimele minute și avantaj de 1-0, trăgeau de timp. Îmbucurător pentru noi, au avut față de UTA o ușoară stare de frică, deși trebuie să rămânem modești”, a punctat Țîrlea, elogiat de Ionel Costin după performanța alb-roșie din Austria: „Mihai Țîrlea are un trofeu și ca antrenor, nu doar ca jucător. Poate conducătorii echipelor de aici își vor da seama că avem antrenori în județul Arad și nu trebuie să mai caute în alte părți. Iar pe teren, Mutică și Grădinaru au fost magistrali”.
Cea mai frumoasă galerie
„Îi mulțumesc lui Ionel Costin pentru cuvintele frumoase spuse la adresa mea și a colegului meu Imi Hirmler, tuturor celor care au făcut posibilă deplasarea la turneu și celor care au participat activ, jucătorii s-au mobilizat și au reușit să obțină o poziție fruntașă. Am avut și cea mai frumoasă galerie, cei mai frumoși și «nebuni» suporteri. Nu remarc jucători, nu vreau să supăr pe nimeni, le mulțumesc tuturor”, a concluzionat Țîrlea.
Se vrea un asemenea turneu şi aici
Prestația utiștilor i-a determinat pe austrieci să-i invite și la anul. „Turneul a fost organizat aproape perfect, am învățat multe și nu ascund că sperăm ca în viitorul apropiat să facem și noi așa ceva. Toată lumea are de câștigat. Dacă ajungeam în finală, Galatasaray, avea un meci foarte greu cu noi. Și așa au avut, chiar dacă formează o echipă foarte solidă. Am terminat pe un loc onorabil, dorim ca în viitor să câștigăm turneul. Amin­tesc că lângă delegația noastră au fost și domnii Ovidiu Moșneag și Eugen Pistru, care ne-au ajutat”, a transmis Gyuri Vaczi, care le-a oferit gazdelor și celorlalte echipe participante cadouri cu specific arădean.
UTA nu se uită niciodată
„Le mulțumim jucătorilor din România plecați în Germania, arată ce înseamnă atașamentul pentru UTA. Păcat că Luca n-a primit trofeul pentru golgeter. Am avut un mare sprijin în Rudi Dărăban și firma Pletl, le mulțumim și lor”, a adăugat Vaczi, completat de Gabor Biro, reținut la Arad de probleme personale: „E bine să auzim că echipa a avut o comportare foarte bună, merită feli­citări. Cei din Germania încă iubesc această echipă și au venit să joace pentru ea, trebuie continuat”.

Recomandările redacției