bibliotecaReprezentanţii Bibliotecii Judeţeane „Alexandru D. Xenopol” au fost, în perioada 7- 9  mai 2014,  invitaţii bibliotecii orăşeneşti din localitatea Sliven (Bulgaria), la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Carte pentru Copii. Deşi în principiu este vorba de un festival naţional, principalul obiectiv declarat al organizatorilor este acela de a oferi, an de an, o oportunitate autorilor, bibliotecilor şi distributorilor comerciali de cărţi pentru copii din mai multe ţări de a purta discuţii legate de publicarea şi diseminarea acestor cărţi, de problemele cu care se confruntă editorii sau traducătorii şi  de a stabili strategii de stimulare a imaginaţiei şi interesului copiilor pentru lectură. Prin urmare, evenimentul a fost imbogăţit de prezenţa participanţilor sosiţi din Serbia, Ungaria, Turcia şi România, acesta desfăşurându-se sub patronajul onorific al vicepreşedintelui Republicii Bulgaria, Margarita Popova.

Biblioteca arădeana a fost reprezentată la Sliven de Lucia Bibarţ şi de Titus Abdrudan, care au prezentat acolo  proiectul „Aventuri în Bibliotecă”.   „Proiectul arădean, intitulat «Aventuri în Bibliotecă», a reunit, pe tema cerută, cinci mari proiecte pentru copii cu vârste diferite, ele însele de facturi diverse: „Se deapănă poveşti…”, „Voyages, voyages…”, „Rătăcind printre sunete”, „Şcoala altfel” şi filmul realizat la Bibliotecă de Georgiana Elena Popan, „Aventuri la bibliotecă”- denumire pe care i-am împrumutat-o şi proiectului pentru Bulgaria. «Aventurile» au fost foarte bine primite la Festival”, susţine Lucia Bibarţ, responsabil P.R. al Bibliotecii Judeţene „Alexandru D. Xenopol şi autor de cărţi pentru copii.

Şi în acest an, participanţii s-au bucurat de carnavaluri, lansări de carte, reprezentaţii de teatru, expoziţii de păpuşi, spectacole de dans modern, concursuri, mese rotunde, concerte de muzică clasică şi populară, expoziţii de ilustraţie de carte şi pictură. Una dintre cele mai plăcute întâlniri a fost, de altfel, cea cu pictul bulgar Dimitri Stoianov, artist care a realizat şi expus lucrări inspirate din poveştile româneşti. Nu au lipsit, desigur, nici standurile de cărţi, în cadrul unui veritabil bazar.

„Cum în Slieven am întâlnit bibliotecari şi artişti din mai multe ţări, i-am invitat la «Tabăra de ilustraţie de carte” de la Bata, precum şi la Simpozionul nostru din toamnă”, mai spune Lucia Bibarţ. „Ceea ce merită subliniat este că, în comparaţie cu oraşul bulgar, în Arad stăm foarte prost cu producţia de cărţi pentru copii, în vreme ce, iată, la deschiderea acestui festival bulgar a participat chiar vicepreşedintele ţării”, a conchis aceasta.

Recomandările redacției