brazO eşarfă din mătase ce i-a aparţinut unui pionier al aviaţiei, Santos Dumont (1873-1932), şi a cărei valoare este estimată la un milion de dolari, a fost purtată de tânărul paraplegic care a dat lovitura de start la primul meci de la Cupa Mondială, de aseară, la Sao Paulo.
Tânărul, care a dat lovitura de start datorită unui exoschelet moto­rizat creat de o echipă de 156 de cercetători din întreaga lume, a purtat această eşarfă considerată de brazilieni o adevărată relicvă.
Eşarfa, a cărei valoare este estimată la 2,2 milioane de reali (un mi­lion de dolari), este asigurată pentru situaţia în care ar suferi o deteriorare.  În 2006, astronautul brazilian Marcos Pontes a dus în spaţiu celebra eşarfă. Pontes a făcut parte dintr-o misiune spaţială rusă, care a inclus pentru prima dată un brazilian.
Atunci când nu este expusă la evenimente, eşarfa ce i-a aparţinut lui Santos Dumont este ţinută în seiful unei bănci. Alberto Santos-Dumont a fost un pionier al aviaţiei născut în Brazilia, dar care şi-a petrecut o mare parte a vieţii în Franţa.
În meciul de deschidere de la Cupa Mondială s-au întâlnit aseară, reprezentativele Braziliei şi Croaţiei. Astăzi, Cupa Mondială continuă cu partidele: Mexic – Camerun (ora 19, Grupa A) și Spania – Olanda (ora 22, Grupa B). Ambele partide vor fi transmise în direct de TVR1.
***
În altă ordine de idei, în programul meciurilor de în CM 2014 prezentat în ziarul nostru de marți, au survenit următoarele modificări:
Grupa A: Camerun – Croaţia se va juca  joi, 19 iunie, ora 1,00.
Grupa B: Spania – Olanda se va juca vineri, 13 iunie, ora 22,00.
Grupa B: Australia – Olandda se va juca miercuri, 18 iunie, ora 19,00.
Grupa E: Elveţia – Franţa se va juca vineri, 20 iunie, ora 22,00 .
Grupa F: Iran – Nigeria se va juca luni, 16 iunie, ora 22,00.
Grupa G: Germania – Portugalia se va juca luni, 16 iunie, ora 19,00.
Grupa G: SUA – Portugalia se va juca luni, 23 iunie, ora 1,00.

Recomandările redacției