pensiiCâteva zile de întârziere a pensiei înseamnă mult pentru pensionarii care nu se ajung cu banii de la o lună la alta. Cum cei mai mulţi vârstnici au pensii mizere, din care de abia îşi asigură subzistenţa, întârzierile înseamnă facturi neplătite şi buzunare goale. Mai mulţi vârstnici arădeni se plâng că nu-şi mai primesc pensiile la timp din cauza poştaşilor. Se întâmplă în Aradul Nou, unde un oficiu poştal a fost transformat în ghişeu, pe fondul restructurărilor companiei Poşta Română. Nimeni nu poate explica de ce pensiile ajung la vârstnici cu întârziere, însă cert este că banii au fost viraţi la timp de Casa de Pensii.

Mai mulţi vârstnici din Aradul Nou spun că îşi primesc pensiile cu întârzieri de câteva zile. Se pare că problema este una strict legată de zonă, întrucât toate reclamaţiile vin de aici. „Deja este a cincea dată când îmi primesc pensia cu întârziere de câteva zile. Înainte îmi primeam banii prin data de 15 a lunii, iar acum mi s-a spus să revin la ghişeu după data de 20. Nu-mi pot permite să aştept pentru că rămân fără niciun ban, nu-mi pot plăti rata la bancă şi mă aleg cu penalizări. De câte ori s-a întârziat cu pensia, la ghişeul din Aradul Nou mi s-a spus ba că banii nu au fost viraţi, ba că nu au ajuns şi cupoanele de pensie. Nu mai spun că de cele mai multe ori cândsuni la această unitate, nu ţi se răspunde. Mai sunt multe cazuri în situaţia mea, oameni care de abia se ajung cu banii de la o lună la alta. Alteori am fost plimbaţi la oficiul poştal de la Gară. Nu este normal să ajungem să ne cerem pensiile“, spune Viorel Rus, un pensionar arădean în vârstă de 72 de ani.

Nimeni nu ştie a cui e vina

Pe de altă parte, reprezentanţii Poştei spun că este foarte probabil ca perioada în care se distribuie pensiile să fie schimbată şi că, de asemenea, banii sunt împărţiţi în funcţie de zonă. De asemenea, aceştia mai spun că întârzierile nu au nicio legătură cu transformarea Oficiului Poştal 4 din Aradul Nou în ghişeu. „Poştaşii distribuie pensiile pe zone, adică sunt zile de plată pentru anume străzi. Dacă nu eşti găsit acasă, atunci factorul poştal îţi lasă aviz ca să te prezinţi. Pensionarii nemulţumiţi pot să adreseze în scris sau verbal vizavii de această problemă, la Oficiul Poştal 1 din Piaţa Gării“, spune Ilie Tripa, lider al Sindicatului Lucrătorilor Poştali Arad.

Conducerea Casei Judeţene de Pensii Arad ţine să precizeze că nu s-a înregistrat nicio întârziere la virarea banilor destinaţi pensiilor. De asemenea, Mihaela Vasil, directorul Casei Judeţene de Pensii susţine că, o alternativă la distribuirea clasică a pensiilor ar putea fi cardul, ceea ce înseamnă că vârstnicii nu ar mai avea nicio problemă cu posibilele întârzieri. „Banii s-au virat întotdeauna la timp. Persoanele care vor să nu aibă astfel de eventuale probleme pot alege să le fie viraţi banii pe card, iar cuponul de pensie îl vor primi ulterior“, spune Mihaela Vasil, directorul Casei Judeţene de Pensii Arad.

Recomandările redacției