carduri falsificate

Procurorii DIICOT fac descinderi în Arad, Timiş, Mehedinţi şi Caraş-Severin, efectuând 22 de percheziții domiciliare. În vizorul anchetatorilor se află o reţea specializată în fraude informatice, care a falsificat 6.600 de carduri. Procurorii DIICOT au colaborat cu agenţii FBI încă din 2008 pentru a rezolva acest caz.

Gruparea infracţională este acuzată  de fraudă pe teritoriul SUA prin clonarea unor carduri bancare.

Printre arădenii conduşi la audieri în acest caz se află şi Valer Zgârdea, şeful de Cancelariei Prefectului. Din informaţiile pe care le deţinem, anchetatorii verifică un calculator care are un IP atribuit lui Zgârdea, astfel încât a fost dus la audieri, la DIICOT Timişoara. Surse din cadrul anchetei susţin însă că este puţin probabil ca el personal să fie implicat într-o astfel de reţea, având în vedere vârsta pe care o are.

De asemenea, au fost emise 21 de mandate de aducere pentru persoane implicate în activitatea infracțională, acestea fiind conduse la sediul DIICOT – ST Timișoara pentru audieri în vederea luării măsurilor legale.

Gruparea infracțională era coordonată de un bărbat de 37 de ani, din Drobeta Turnu Severin, care în prezent este încarcerat într-un penitenciar din Germania, fiind condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciuni prin sisteme informatice.

Conform probelor administate în dosar, față de membrii grupării infracționale există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna noiembrie 2008, au conceput un program informatic menit să exploateze vulnerabilitățile informatice existente în sistemele POS amplasate în localuri și restaurante, iar prin acest mijloc să capteze toate datele cărților de credit ale persoanelor ce foloseau efectuarea plăților în acest mod. Aceste date obținute fraudulos erau puse la vânzare online persoanelor interesate din întreaga lume (de exemplu, din S.U.A., Rusia, Pakistan, Serbia).

Mai multe companii americane au formulat plângeri, în urma cărora FBI a declanșat cercetări, solicitând cooperarea autorităților române, în regim de task force, în vederea identificării și tragerii la răspundere penală a persoanelor care, prin intermediul unui program informatic de tip keylogger, au reușit să compromită aproximativ 6.600 de carduri bancare ale clienților care au efectuat plăți la POS-urile mai multor companii.

În urma solicitărilor efectuate de autoritățile americane către cele 160 de bănci emitente ale cardurilor compromise, s-a stabilit că valoarea totală a prejudiciului este de 147.546,92 $, în urma raportărilor efectuate – până la data de 11 februarie 2009 – de 109 bănci.

Procurorii DIICOT – ST Timișoara au dispus în data de 16 iunie a.c. începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de inițiere și constituire în grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice, prin acces ilegal la un sistem informatic, interceptarea ilegală a unor transmisii de date informatice, transferul neautorizat de date informatice, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, respectiv deținerea de echipamente hardware și software cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronice și spălare de bani.

Comision de 40%

 Cei care mergeau la bancomate să scoată banii de pe cardurile falsificate primeau un comision de 40% din suma extrasă, care de cele mai multe ori nu depăşea o mie de euro. Surse judiciare au precizat, de asemenea, că printre suspecţi este şi fiica unui fost ofiţer de la Serviciul de Investigare a Fraundelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi.

Potrivit Pressalert.ro, în cazul a doi suspecţi, ridicaţi din Timişoara, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore.

Lucian Şerban

Adrian Cotuna

Recomandările redacției