mistret paginaFondul de vânătoare de la Balta Ineu a intrat în atenţia anchetatorilor după ce au apărut mai multe informaţii legate de posibile acte de braconaj şi chiar de trafic ilegal de carne. Posibilele nereguli de la Balta Ineu par a fi destul de grave din moment ce au intrat direct în atenţia organelor de cercetare de la Bucureşti, care au trecut peste capul inspectorilor de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Oradea, instituţia care în mod normal se ocupă de verificarea fondurilor de vânătoare din Arad.
Mai mult decât atât, în urma cercetărilor s-a deschis un dosar de cercetare penală. „Există un dosar de cercetare penală în lucru, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni la regimul armelor şi vânătorii. În acest moment ancheta se află în curs de desfăşurare“, ne-a declarat Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad.
Din informaţiile pe care le deţinem până în acest moment, se pare că în atenţia anchetatorilor se află carnea provenită de la şase ţapi şi doi mistreţi, existând suspiciuni că animalele ar fi fost ucise fără a fi respectate formele legale. Mai precis, animalele nu ar fi deţinut crotali în urechi, iar în ceea ce priveşte unul dintre mistreţii găsiţi există suspiciuni de braconaj.
Fondul de vânătoare de la Balta Ineu este deţinut în mod oficial de către dr. Laurenţiu Andea, însă cel care finanţează fondul şi este recunoscut neoficial ca şef al fondului este Cristian Chişmorie. Acesta din urmă însă nu are dreptul să mai vâneze şi să conducă un fond de vânătoare deoarece a fost găsit vinovat de braconaj. Conform unei sentinţe date de către Curtea de Apel Timişoara „inculpatul Chişmorie Cristian Ioan a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj cinegetic. Aceeaşi instanţă îl mai condamnă pe acelaşi inculpat la o pedeapsă de şase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de armă letală fără drept, la un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a regi­- mului armelor şi muniţiilor. Instanţa aplică pedeapsa cea mai grea, de doi ani închisoare, urmând ca inculpatul Chişmorie Cristian Ioan să execute pedeapsa rezultantă de doi ani închisoare“. Tot în sentinţă se mai specifică faptul că „suspendă condiţionat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de patru ani“.
Control de la Bucureşti
Legat de cercetările care se derulează în acest moment la fondul de vânătoare patronat în mod neoficial de către Cristian Chişmorie, reprezentanţii ITRSV Oradea ne-au declarat: „Tot ce ştim este că verificările în ceea ce priveşte carnea depistată la fondul de vânătoare de la Balta Ineu sunt făcute de către cei de la Bucureşti. Nouă nu ni s-a spus absolut nimic. Aşteptăm să vedem care va fi rezultatul lor, iar în momentul în care vom primi un raport vom începe şi noi cercetările“, ne-a declarat inspectorul Dumitru Armat.
Legat de cercetările care au loc la fondul de vânătoare, dr. Laurenţiu Andea, cel care deţine oficial fondul, ne-a declarat că „totul este o făcătură. Nu s-a făcut nici trafic de carne, animalele aveau crotalii, iar cei care au făcut plângerile vor plăti. Carnea a provenit de pe trei fonduri de vânătoare şi a fost păstrată în camera frig. Abia după aceea au venit controalele. Nu înţeleg totuşi de ce a fost nevoie de intervenţia celor de la Bucureşti. Probabil că se căuta să se găsească ceva în neregulă“. De asemenea, dr. Andea a ţinut să precizeze că nu are nici o legătură cu Cristian Chişmorie. „L-am văzut, este adevărat, de vreo câteva ori în viaţa mea, însă nu are nici o implicare în fondul meu de vânătoare“, susţine Andea.
Convingerea sa nu este însă împărtăşită şi de către Cristian Chişmorie. Chiar dacă la început a încercat să ne convingă de acelaşi lucru, spunându-ne că de fondul de vânătoare se ocupă doctorul Laurenţiu Andea, în cele din urmă Chişmorie şi-a dat drumul şi ne-a relatat cu lux de amănunte despre fondul de vânătoare „al lui Andea“. Chişmorie ne-a spus că este implicat în fondul de vânătoare „pentru că am destui apropiaţi şi prieteni acolo. Din ceea ce mi-a fost relatat şi am reuşit să aflu, este că se verifică dacă marfa are provenienţă ilicită, dacă provine din braconaj. Tot ce s-a găsit însă în momentul percheziţionării camerei frig are provenienţă legală. A fost o pistă falsă a anchetatorilor, care din punctul meu de vedere nu au găsit ceea ce doreau să găsească. Mistreţul a fost împuşcat legal. Singurul lucru de care s-ar putea lega este lipsa crotalilor, care au fost date jos pentru că animalele oricum urmau să fie tăiate. Conform legii, crotalul trebuie men­- ţinut în urechea animalului până la tăierea sa“.

Recomandările redacției