Picture 076 Picture 082 Picture 087 Picture 088 Picture 113 Picture 126 Picture 128Pe o vreme frumoasă și caldă, la sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat ediția cu numărul nouăzeci și patru a celebrei sărbători „Nedeia de la Tăcășele“. Au fost două zile de activități culturale și sportive, pe Valea Tăcășelelor adunându-se un număr foarte mare de spectatori. Au mai fost prezenți, de asemenea, meșteri populari, diferiți piețari cu produse diverse, tarabe cu preparate culinare, astfel că pe vale era numai fum și miros de grătare, mici și alte preparate. S-a putut servi tot felul de gustări doar să ai bani. Nu a lipsit nici renumita țuică ce se găsește pe mesele moților, produsă ecolgic. Este cea mai renumită nedeie din zonă, chiar din județ, la ea venind lume din zone îndepărtate – chiar și cu o săptămână înainte, dormind în corturi puse pe marginea văii. Alții preferă să-și fPicture 055acă și concediul aici: la aer curat și liniște.
Încă din prima zi au fost pre­zenți spectatori din zonă și din județele Hunedoara, Alba, Bihor, Timiș, din Gorj și Vâlcea, care vin de ani de zile. Tinerii au petrecut până în zorii zilei de duminică, Valea Tăcășele răsunând de muzică ușoa­ră și muzică populară – cu solista Florica Tomoioagă.
„Ne bucurăm că se păstrează tradiția în zonă și o duc și nepoții și strănepoții mai departe. Asta arată că ținem la tradiție și obiceiuri, așa am ajuns la 94 de ani de când se ține acest obicei în zona noastră. Chiar dacă a fost o zi de lucru, ca la țară, am venit cu toții să ne întâlnim și să ne petrecem câteva ore împreu­nă la nedeia noastră“ – au spus niște localnici vârstnici din Avram Iancu.
A doua zi – când de fapt începe nedeia, fiind zi de duminică s-a început cu o rugăciune la Troiță, aceasta fiind înconjurată de credincioși și oaspeți. Rugăciunea a fost făcută de un sobor de preoți din zonă. A fost prezent și primarul comunei Vîrfurile – Radu Giurgelea precum și președintele Consiliului Județean Arad – Nicolae Ioțcu, de­putații Eusebiu Pistru și Dorel Căprar, vicepreședintele Consiliului Județean Arad – Adrian Țolea, consilierul județean Florin Tripa, primarul comunei Bârsa – Avram Ciev, primarul comunei Pleșcuța – Viorel Groza, primarul comunei Dieci – Liviu Burtă. După oficierea slujbei, toată asistența s-a îndreptat spre locul scenei.
Primarul comunei Vîrfurile – Radu Giurgelea a adresat cuvinte de bun venit tuturor, spunând: „mă bucur că ne întâlnim din nou; faptul că ați venit într-un număr atât de mare la a XCIV-a ediție a Nedeii de la Tăcășele – mulți dintre dumneavoastră fiind aici de ieri ori chiar de o săptămână – denotă că îndrăgiți zona și sărbătoarea“.
Președintele Consiliului Județean Arad – Nicolae Ioțcu a subliniat, în cuvântul său: „mă bucur că am ajuns iar să mă adresez dumneavoastră și o fac cu bucurie. Îl felicit pe primarul comunei, domnul Radu Giurgelea pentru organizarea făcută. Păstrarea tradițiilor și a culturii reprezintă un țel aparte; în fiecare an face eforturi pentru a-și îmbunătăți activitatea, pentru că nu putem să ne raportăm altfel în decursul veacurilor, noi ca națiune; am rezistat și suntem astăzi o țară   europeană pentru că ne-am păs­trat tradiția, credința și cultura. Totodată, anul acesta este un an crucial pentru România deoarece în toamnă trebuie să alegem un conducător patriot, care să aducă țării dezvoltare și prosperitate“.
Deputatul Eusebiu Pistru a salutat și el asistența, dorindu-le tuturor sănătate și succes în ceea ce fac dar și distracție plăcută.
Crescătorii de animale, premiați
An de an la această sărbătoare se realizează și o paradă a frumoaselor animale crescute de localnici în gospodării. Și anul acesta s-a făcut o premiere a crescătorilor de animale, câștigătorii primind premii în bani. La bovine au fost premiați: Aurel Betea și Sorin Șerb din satul Avram Iancu iar la cabaline: Pavel Roț din satul Vidra și Sorin Ancaș din satul Avram Iancu.
Demonstrații de cross enduro: ATV și motociclism
Din acest an aici au început și astfel de competiții. „Anul acesta am făcut doar o demonstrație, să vadă și moții câtă adrenalină generează aceste sporturi și câtă au tinerii concurenți. La anul vom organiza așa cum se cuvine“ a spus organizatorul Cătălin Mocuța, primarul Radu Giurgelea fiind în asentimentul lui. Demonstrația celor 14 participanți i-a lăsat pe spectatori fără cuvinte, ei fiind recompensați cu diplome de participare.
Regal de muzică populară
Toată Valea Tăcășelelor a răsunat de frumoase acorduri de muzică populară. Prezentatoarea Mihaela Mariș i-a adus în scenă cu cuvinte frumoase pe toți participanții. Gazdele au deschis spectacolul după care au urmat numeroșii invitați: Grupul Școlii Gimnaziale din Vîrfurile, cu solista Riana Giurgelea, organizator fiind profesorul Mugurel Dușan; ansamblul „Drușcele“ din Bârsa – însoțit de primarul Avram Ciev; ansamblul „Junii Țării Zărandului“ din Pleșcuța, însoțit de primarul Viorel Groza. Au încheiat pro­gramul soliștii: Radu Mateș, Flo­rica Tomoioagă și Mihaela Mariș – care au cântat câteva cântece din zonă.

Recomandările redacției