Furtuna şi ploaia torenţială de ieri dimineaţă au băgat spaima în arădeni, aceştia fiind nevoiţi să apeleze la autorităţi pentru a-şi salva bunurile agonisite de-o viaţă. Case şi subsoluri inundate, pomi căzuţi pe şosele, maşini distruse…acesta este bilanţul potopului care a durat nici mai mult, nici mai puţin decât 60 de minute, între orele 6,00 şi 7,00.

Ploaia torentială a băgat spaima în oameni! Tunetele şi fulgerele au brăzdat cerul, iar vijeliile au rupt mai mulţi copaci, care au provocat numeroase pagube.

Pompierii au fost şi ei solicitaţi să intervină pentru scoaterea apei din subsolurile inundate. „Am fost solicitaţi să intervenim pentru evacuarea apei din subsolul unei case de pe strada Voinicilor. De asemenea, în alte două cazuri, am evacuat apa din locuinţe situate pe străzile Moţilor şi Şezătorii. În fiecare dintre aceste cazuri am intervenit cu doi subofiţeri şi cu o motopompă”, ne declara cpt. George Pleşca, ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean Arad.

Unul dintre copacii rupţi de vijelie a căzut peste firele de curent, care s-au scurtcircuitat şi au ars mai multe echipamente electrocasnice.

„De două ceasuri aşteptăm să vină cineva…nici acuma nu au venit… s-a ars televizorul… frigiderul, maşina de spălat? Momentan nu ştim ce vom face”, spunea una dintre victimele urgiei.

DN7, blocat pe Valea Mureşului

Pe o stradă din cartierul Aradul Nou, un alt copac a căzut peste un autoturism. O altă persoană îngrozită relatează: Am auzit cum a căzut… am auzit că s-a prăbuşit ceva greu, am venit şi am văzut că e copacul căzut pe maşină. A fost mare, mare viscol… Şi nouă ne-a rupt un prun… a scos pomul din rădăcină… Dar ce poţi să faci?”Au intervenit în schimb mai multe echipaje de blocare-salvare ale ISUJ Arad, cu drujbe, care au tăiat pomii căzuţi şi au îndepărtat cioturile.

În alte zone ale oraşului, apa a inundat mai multe subsoluri de bloc, dar şi două străzi, unde canalizarea a cedat.

Nici judeţul nu a scăpat de vântoasă, un copac căzut pe DN7 blocând circulaţia aproape o oră. Ing. Ioan Perţ, din cadrul Secţiei Drumuri Naţionale Arad, ne declară: „În jurul orei 6,00, pe tronsonul de drum dintre Căpruţa şi Vărădia, un copac a căzut şi a blocat circulaţia pe ambele sensuri de mers. În jurul orei 7,30, angajaţii Districtului Săvârşin au intervenit cu drujbe pentru înlăturarea copacului de pe DN7. Nu au fost semnalate incidente şi nici blocări ale traficului”

Aradul nu scapă de ploi, pentru că meteorologii au anunţat averse şi furtuni, până miercuri.

Hidrologii au emis cod galben de inundatii, bazinele hidrografice afectate fiind Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu.

Fenomele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenti şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale cotelor de atenţie.

Izolat, aceste fenomene se pot produce şi pe alte râuri mici din zonele de deal şi munte, cu probabilitate mai mare pe cele din judeţele Arad, Alba, Bihor, Cluj şi Hunedoara.

Dacian Don

Cristian Cotuna

Recomandările redacției