biserica Alunis eveniment Alunis1 primar Frumuseni veniment Alunis2Că locurile copilăriei nu se uită ne-a demonstrat-o, dacă mai era nevoie, și recenta vizită a unor foști locuitori ai satului Aluniș – sat aparținând de comuna Frumușeni, acum trăitori în Germania de peste patru decenii. Vizita s-a derulat în perioada 13-17 iunie, cele cinci zile având la mijloc și o zi de duminică.
Oaspeții au fost întâmpinați atât de Reginald Andronic, primarul comunei cât și de viceprimărița Irina Iovan.
Cele mai importante momente ale deosebitei vizite – pe care le vom reproduce în cele ce urmează – au fost descrise de preotul paroh romano-catolic Attila Andó.
Întâlnire pregătită „nemțește“
„Cu un an în urmă am fost sunat domnul Eckhardt Petendra din Germania, că o parte din cei care au plecat din Aluniș în Germania vor să facă o vizită în fostul lor sat natal. Totul a fost amănunțit pregătit și vizita plănuită între 13-17 iunie. Oaspeții au sosit vineri seara la Arad și au fost cazați în hotel.
Sâmbătă, la ora 11 au participat la o liturghie la Mănăstirea Maria Radna. Liturghia a fost celebrată de domnul episcop Martin Roos. (…) După masă musafirii au vizitat satul lor natal, Alunișul. Câte impresii frumoase rămân când oameni cu părul alb trec pe străzile copilăriei lor!
În acest timp locuitorii satului, credincioșii ortodocși și cei catolici se pregăteau de primirea oaspe­ților.
Și domnul primar Reginald Andronic, doamna viceprimar Irina Iovan, alături de angajați din primărie au pus suflet în pregătirea acestei întâlniri.
Angajamentul părintelui ortodox Dan Mândra și a credincioșilor ortodocși i-a impresionat pe musafiri. Și noi, credincioșii catolici
ne-am pregătit temeinic pentru ziua întâlnirii: duminica.
Domnul primar Andronic, doam­na viceprimar Iovan, tineri în port popular, consilieri, enoriași ne-am întâlnit în fața Bisericii Catolice. Am așteptat cu emoții sosirea autocarului și coborârea oaspeților. Clipe de neuitat. Alunișul i-a primit cu pâine și sare pe… musafiri: foști vecini, prieteni din copilărie… În program a fost prevăzută o jumătate de oră pentru discuții libere între gazde și oaspeți. După sosirea părintelui Dan Mândra am intrat în biserică și am început Liturghia de duminică. (…) Domnul Eckardt Petendra, conducătorul Asociației Germanilor Plecați din Aluniș, le-a mulțumit tuturor celor care au pregătit acest eveniment și au făcut posibilă această întâlnire și vizită de neuitat.
După Sfânta Liturghie ne-am deplasat în cimitir, unde cei dragi ai oaspeților dorm somnul de veci. Între timp a sosit și părintele Highioșan de la Frumușeni, care s-a alăturat procesiunii. În cimitir ne-am rugat pentru sufletele celor dragi și s-a depus o coroană la crucea din mijlocul cimitirului. Am fost însoțiți muzical de miniformația instrumentală a oaspeților. Am auzit din nou melodii tradiționale din Banat și cântecul de nelipsit «Naher mein Gott zu Dir» (Cerul e dorul meu).
Dar nu numai cu „Cuvântul lui Dumnezeu” trăiește omul, ci și cu pâine, de aceea ne-am deplasat la Căminul Cultural unde ne-a așteptat masa festivă oferită de Primărie și de gazde care au reușit să rea­lizeze o atmosferă de neuitat“.
Ar mai fi de spus că lunea următoare, oaspeții au vizitat Timișoara, marți – Sibiul iar miercuri au pornit spre Germania, actuala lor patrie.
(F.B.)

Recomandările redacției