cristi-pacurarFederația Română de Fotbal a propus o altă abordare în sectorul juvenil, după prea mulți ani de ca­lificări ratate și contestații interminabile privind selecția de la echipele naționale de juniori.
„România nu s-a calificat la Campionatul Mondial din Bra­zilia, dar în această vară mun­cim pentru dezvoltarea fotba- lului românesc și pentru ca, de acum încolo, să reușim calificări la turneele finale la toate categoriile de vârstă. Lansăm această campanie din dorința ca fotbalul românesc să bene­ficieze de un proces transpa­rent de selecție, iar alegerea selecționerilor să fie făcută obiectiv, doar pe baza criteriilor de performanță”, scrie pe site-ul oficial al FRF într-un material în care antrenorii sunt invitați să-și trimită CV-urile pentru posturile de antrenori la selecționatele Under 14, Under 15, Under 17 și Under 18.
Titlu național și podiumuri
Remarcat în ultimul deceniu, arădeanul Cristi Păcurar a decis să aplice pentru selecționata Under 15. Jucător la Strungul sau Telecom Arad, antrenorul în vârstă de 40 de ani e recomandat de rezultatele excelente la nivel de juniori – locul 4 pe țară la Juniori Republicani B cu Telecom în 2000, campion național de juniori E (Cupa Hagi) cu Atletico – generația 1997 – în 2009, bronz în aceeași competiție cu generația Atletico 98 în 2010, vicecampion național de juniori D cu Atletico în 2011. Anul trecut, a urcat cu Atletico 98 în „careul de ași” la juniori C, iar în acest an a condus echipa de juniori republicani B de la UTA (Bătrâna Doamnă) pe locul 5 național.
Fotbaliști lansați spre marea performanță
A lucrat cu Marius Demian și Francisc Tisza, iar trei jucători crescuți sub comanda sa au ajuns în Marea Britanie – Darius Covaci a fost jucătorul lui Bristol, Emanuel Vasi joacă la Manchester City, iar Răzvan Oaidă a semnat cu Wolverhampton Wanderers.
De-a lungul timpului, a oferit mai mulți fotbaliști loturilor naționale, începând cu generația de la Telecom – Riviș, Oneț, Vasi I, Rus și continuând cu puștii de la Atletico – Vasi II, Popa, Iuga, Covaci, Man, Oaidă, Lazăr, Bră­nișteanu, Mara, Copaci, Ghiunghiuș, Tănase, Petre și Dinculescu.
„După 17 ani de antrenorat, pot să spun că aș încerca să văd ce înseamnă ceva mai mult, mă refer la echipa națională. Rezultatele din CV pot fi verificate, iar performanțele realizate atât în plan colectiv, la nivel de echipe, cât și individual, cred că îmi dau permisiunea să mă gândesc la un lucru important, de a putea să contribui la progresul fotbalului românesc. Sperăm să nu se știe deja selecționerii”, a punctat Cristi Păcurar.

Recomandările redacției