arionIarna care a trecut a lăsat urme adânci în bugetul asociaţiilor de proprietari. Vasile Arion, prim-vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) susţine că la începutul iernii aveau datorii la CET aproximativ 380 de asociaţii, însă la ieşirea din iarnă, pe lista rău-platnicilor se aflau 518 asociaţii. Când vorbim de aceste datorii, vorbim doar despre sumele care trebuiau achitate către CET, furnizorul de căldură şi apă caldă, pentru că aici merg cea mai mare parte a cheltuielilor de întreţinere. Astfel, la sfârşitul iernii, cele 518 asociaţii aveau datorii totale de 2.846.298 de lei, la care s-au calculat şi penalităţi de 311.024 lei, a declarat Arion.

Acesta mai spune că, din totalul asociaţiilor de proprietari din municipiu care nu au reuşit să-şi plătească cheltuielile, 177 au debite mai mari de 5.000 de lei, în timp ce restul au datorii sub 5.000. „Ne-a atras atenţia situaţia unei asociaţii de pe strada Barabasz Bella, care are restanţe de 89.739 de lei şi penalităţi de 26.832 de lei. Pe locul al II-lea se află o asociaţie de pe strada 6 Vânători, cu datorii de 48.340 de lei şi penalităţi de 907 lei”, a continuat prim-vicepreşedintele ULALA.  

Cer sprijinul autorităţilor

Reprezentanţii ULALA susţin că în aceste condiţii, situaţia este alarmantă, astfel încât locatarii acestor asociaţii au nevoie de sprijinul autorităţilor locale. „Din informaţiile date publicităţii, CET-ul caută un asociat care să finanţeze investiţii în realizarea turbinei de gaze, a cazanului recuperator şi a acumulatorului de căldură, investiţii care necesită 40 de milioane de euro. Dacă acest investitor va fi găsit, lucrările vor fi finalizate în 24 de luni, ceea ce înseamnă încă două ierni, astfel încât susţinem că se impune creşterea subvenţiei acordată pentru gigacalorie pentru perioada respectivă. Sperăm că membrii CLM vor fi mai sensibili la nevoile arădenilor şi vor încerca să găsească banii necesari. Toate preţurile au crescut, acum se liberalizează şi preţul la gaz şi apar scumpiri suplimentare din cauza situaţiei din Rusia, astfel încât oamenii nu mai au de unde să plătească”, mai spune prim-vicepreşedintele ULALA.

„Rău-platnicii trebuie acţionaţi în instanţă”

În condiţiile în care locatarii care-şi achită facturile la zi nu trebuie să aibă de suferit de pe urma celor care nu fac acest lucru, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari sunt sfătuiţi să-i dea în judecată pe rău-platnici, în caz contrar existând riscul ca datoriile să crească în mod ameninţător. „Şi până acum au fost intentate multe procese. Sfătuim conducerile asociaţiilor de proprietari să analizeze fiecare situaţie de la caz la caz, dacă există speranţa că se vor face plăţile, să dea dovadă de înţelegere, iar dacă nu, să deschidă o acţiune în instanţă. Dacă se ajunge la un debit mare, oricum nu îl ajută pe datornic, iar atunci se vor face şi debranşări. Problema trebuie tranşată în comitetele executive ale asociaţiilor, care, conform legii, sunt obligate să analizeze lunar situaţia debitelor. Ulterior, după ce comitetul a decis deschiderea unei acţiuni civile, asociaţia va fi reprezentată în instanţă de preşedinte”, a încheiat Arion.

Recomandările redacției