protest paginaZeci de florărese din judeţul Arad au protestat, aruncându-şi produsele la tomberon, după ce administraţia Pieţei Catedralei a decis să le interzică să îşi instaleze umbrelele.Decizia ar fi fost luată din raţiuni estetice…

„Ieri am aruncat un braţ de flori… Sunt toate ofilite, după o zi de stat în ploaie, dumneavoastră le-aţi cumpăra pe astea? Coroana uitaţi, poftim, uitaţi aici… a stat în soare, două zile stăm fără umbrelă. Ăştia sunt trandafiri de ieri… am mai aruncat  şi alţii la gunoi, spune supărată o florăreasă.

Supărarea comercianţilor este generată de faptul că administratorii Pieţei Catedralei din Arad au decis desfiinţarea zonei în care oamenii vindeau flori, prin interzicerea umbrelelor. Astfel, oamenii spun că plantele nu mai pot fi ferite de razele solare…„Dacă ne desfiinţează de acolo, vrem şi noi un loc, dar stăm de azi dimineaţă ca proştii aici şi nu ne dă nimeni niciun răspuns, ne lasă acolo… nu putem ţine florile în soare.Cu florile nu putem să stăm în soare, sunt producătoare, eu iarna mă trezesc din două în două ore mă trezesc să bag pe foc, unde să vin să le vând, în soare, uitaţi-vă aici, la mâinile mele, muncesc ca deţinutul, îşi bat joc de noi (…) bătaie de joc am ajuns, beau cinci pastile de dimineaţă şi cinci seara. Toată iarna am plătit abonament, acuma mă pune pe doi metri pătraţi… jos nu am voie, sus nu am voie, unde să le pun? Să staţi pe 40 de grade fără umbrelă, e posibil aşa ceva?, spune o altă florăreasă.

Au mutat singuri mesele

De altfel, pieţarii care au rămas cu ochii în soare, la propriu, au încercat să îşi facă singuri dreptate, mutând mesele în altă parte.„Ne bate soarele, e praf de la maşini, aici intrăm 5 % din florari, ăia care rămân vând… e bătaie de joc, noi suntem 30 de mese de florari, ce să facem aici? Noi suntem producători, stăm în soare, în ploaie, noi şi produsele. De atâta timp dăm tot 150 de lei pe două mese, acuma să stau în ploaie şi în soare, dacă paralizez cine mă duce la medic?, susţine un alt vânzător.De partea comercianţilor s-au poziţionat şi clienţii, care au răbufnit împotriva sistemului…

Pe de altă parte, administraţia pieţei susţine că nu există deocamdată nicio altă soluţie pentru florărese, care ar putea rămâne pe drumuri, în timp ce conducerea SC TOP SA nu a putut fi contactată.

Cristian Cotuna

Lucian Şerban

Recomandările redacției