Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă a tăiat astăzi, panglica de inaugurare a primei clădiri destinate activităţilor de formare profesională din ţară, construite din bani europeni. Este vorba de imobilul construit lângă agenţia de şomaj din municipiu, în cadrul proiectului de evidenţiere a şomajului neînregistrat din Arad. Cum proiectul este unul de amploare, la inaugurare au participat reprezentanţi ai Ministerului Muncii, ai instituţiilor şi agenţiilor partenere în proiect şi parlamentari.

Deşi proiectul „Cercetarea şi prognozarea pieţei muncii din zona de vest a României. Evidenţierea şomajului neînregistrat din judeţul Arad“, finanţat prin POSDRU 2007 – 2013 dispune de un buget generos, de circa patru milioane de euro, extinderea agenţiei de şomaj prin construirea clădirii nu a costat mai mult de 100.000 de euro, potrivit conducerii AJOFM Arad. Banii europeni au fost folosiţi – spun reprezentanţii agenţiei – pentru activităţile de înscriere în evidenţe a şomerilor care nu s-au regăsit în nicio statistică, pentru burse, consiliere şi alte chestiuni specifice.Clădirea are două săli de curs, destinate fiecare unui număr de 50 de cursanţi.

La inagurare, alături de colectivul AJOFM au fost prezenţi şi secterarii de stat în Ministerul Muncii Alexandra Braica şi Levente Akos Horvath, acesta din urmă fost director adjunct al AJOFM Arad. „Clădirea realizată în cadrul proiectului de cercetare a şomajului neînregistrat este extrem de importantă pentru noi, pentru că aici ne putem desfăşura parte din activităţi şi putem organiza cursuri de formare profesională. Până să dispune de această clădire, pentru cursuri trebuia să închiriem săli. Am reuşit să construim din bani europeni singura clădire din ţară realizată pe un proiect destinat evidenţierii şomajului, o realizare pe care alte zone din ţară nu o au. Proiectul ar urma să se încheie la 1 august, dar ne dorim să fie prelungită perioada de implementare pentru activităţile desfăşurate în cadrul acestuia“, a spus Marinel Henteş, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Arad

Peste 4.000 de noi şomeri

Cât despre ce s-a realizat până acum în cadrul proiectului trebuie spus că, în evidenţe au fost înscrişi în jur de 4.100 de noi şomeri, care, într-o statistică pot fi adunaţi celor aproximativ şase mii de şomeri aflaţi în evidenţa agenţiei de şomaj. Ţinta proiectului o constituie înregistrarea a 5.000 de persoane fără loc de muncă, care nu au mai călcat însă pragul agenţiei de şomaj. În consecinţă, mai este nevoie de sub 1.000 de şomeri pentru ca scopul proiectului să fie îndeplinit, iar mulţi dintre noii înscrişi în statistici ar putea proveni chiar din municipiu. Şi asta pentru că, în perioada 28 – 31 iulie, AJOFM va organiza o bursă de amploare chiar în noua locaţie.

Mulţi dintre şomerii angrenaţi în proiect au dat însă dovadă de dezinteres şi nu s-au grăbit să se implice pentru se forma profesional, ori pentru a-şi căuta un loc de muncă. „Pe partea de cercetare, partenerii noştrii din proiect au bătut din uşă în uşă, la casele oamenilor, activităţi care nu au fost deloc uşoare. Implicarea şomerilor a fost însă slabă şi am constat un nivel de pregătire redus, poate chiar inexistent în multe din  cazuri. (…) Proiectul este unul pilot, ceea ce înseamnă că alte judeţe pot urma modelul. Pe viitor, ne dorim să extindem proiectul şi în mediul rural“, a mai spus Marinel Henteş.

Despre cât de veridice sunt statisticile privind şomerii a vorbit şi fostul director adjunct al AJOFM Arad, Levente Horvath, potrivit căruia, proiectul derulat la Arad face ca noua bază de date să fie mai apropiată de realitate. „Prima mea prezenţă oficială în calitate de secretar de stat în Ministerul Muncii se leagă de acest eveniment, de un proiect în care am fost implicat. Cu această ocazie transmit salutul ministrului Muncii, Rovana Plumb. Cu această realizare, Aradul a dovedit din nou că gândeşte raţional şi că este în frunte (…)“, a spus Levente Horvath, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Recomandările redacției