Librăriile arădene par scoase din paginile unei poveşti unde cărţile sunt interzise. Nu-i vorbă, cărţi există din belşug – zeci de rafturi cu sute de titluri proaspăt scoase de la tipograf – cititori însă, mai puţin. Atât de puţin încât în mijlocul zilei, la începutul vacanţei de vară, prin librării bate vântul.

Din fericire însă pentru lumea literaturii, arădenii sunt mereu la curent cu cele mai noi filme şi cele mai în vogă personalităţi din showbiz. Corina Moldovan, managerul librăriei Corina, care se poate mândri cu peste 20 de ani de activitate, declară: „Cele mai căutate cărţi sunt romanele mediatizate, însă impactul filmelor asupra vânzărilor de cărţi nu este instantantaneu. Momentan, cel mai bine vândut roman din această categorie este «Hoţul de cărţi».”

Scris de Markus Zusak, „Hoţul de cărţi” a fost ecranizat în 2013, iar filmul a avut premiera în România în Februarie 2014. Romanul, situat în Germania nazistă în timpul apogeului lui Adolf Hitler, spune povestea lui Liesel Meminger, o fetiţă a cărei pasiune pentru cărţi este descurajată de politica extremistă. Ca atare, aceasta trebuie să găsească diferite modalităţi de a-şi satisface curiozitatea, în special atunci când familia ei hotărăşte să ascundă un evreu în pivniţa casei, iar Liesel şi cărţile ei devin singurele lui legături cu lumea de afară.

Obiceiul arădenilor de a cumpăra cărţi care au fost deja ecranizate a fost observat şi la celelalte librării din oraş. Printre cele mai bine vândute titluri ale librăriei Alexandria se numără seria Cântec de Gheaţă şi Foc de G.R.R. Martin, a cărei variantă televizată, Urzeala Tronurilor, este considerată cel mai bun serial al momentului.

În ceea ce priveşte librăria Cărtureşti, aici cele mai căutate titluri sunt seriile precum Jocurile Foamei de Suzanne Collins şi cărţile precum Hobbitul de J.R.R. Tolkien.

O altă categorie preferată de arădeni include autobiografii sau cărţi scrise de personalităţi publice româneşti. Printre cele mai citite titluri se numără „Cum iubesc bărbaţii?” de Mihaela Rădulescu şi „Ce-am făcut când am tăcut”, autobiografia Andreei Esca care include relatări despre copilărie, anii de adolescenţă şi fiorul primei iubiri, toate în doar 224 de pagini.

Pe lângă beletristică şi autobiografii, arădenii mai sunt interesaţi şi de spiritualitate. Mereu în căutare de sfaturi despre cum să-şi îmbunătăţească viaţa şi cum să obţină succes atât pe plan personal cât şi profesional, aceştia nu se sfiesc de la lecturi profunde, cum sunt lucrările lui Dalai Lama. Cel mai popular titlu de acest fel este Secretul de Rhonda Byrne, care „se vinde la infinit”, după cum a declarat Corina Moldovan. Cartea vorbeşte despre puterea gândirii pozitive de a atrage lucruri bune în viaţa noastră şi conţine citate atribuite unor mari înţelepţi şi filozofi antici.

Pe ultimul loc în preferinţele arădenilor în literatură sunt scriitorii clasici, care au fost înlocuiţi în ultimii ani de scriitori contemporani ale căror subiecte au rădăcini în supranatural. Un bun exemplu al unei astfel de serii este „Amurg” de Stephenie Meyer.

Deşi prezenţa cititorilor arădeni în librării lasă de dorit, cititul nu a dispărut complet ca metodă de recreaţie, ci s-a metamorfozat într-un obicei care trebuie împins de la spate de alţi factori mai mediatizaţi, cum este televiziunea.

Daiana Dămăcuş

 

 

 

 

Recomandările redacției