asistatiAjutoarele, indemnizaţiile şi alocaţiile de la stat sunt sursă de venit pentru mii de arădeni. Unii trăiesc numai din banii de la stat, pe când alţii beneficiază de diferite ajutoare pentru că suferă de dizabilităţi. Peste 100 de mii arădeni – copii şi tineri, familii modeste, persoane singure, ori cu handicap – sunt asistaţi social. În şase luni ale acestui, ajutoarele şi indemnizaţiile acordate în judeţul nostru s-au ridicat la aproape 70 de milioane de lei. În urma unor verificări, funcţionarii primăriilor au găsit şi asistaţi social care nu îşi mai meritau banii.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Arad (AJPIS) a tras linie activităţii desfăşurate în şase luni de zile. Rezultatul – 123.144 de beneficiari de ajutoare de stat, indemnizaţii, alocaţii şi subvenţii. Totuşi, comparativ cu 2013, numărul asistaţilor social a scăzut, la jumătatea anului trecut numărul beneficiarilor fiind de 133. 667.

Din totalul beneficiarilor de prestaţii sociale, 78.557 sunt copii care primesc alocaţie de stat, iar plăţile acordate acestora depăşesc 23,6 milioane de lei. De alocaţie se plasament au parte 732 de beneficiari, iar de alocaţie de susţinere în baza Legii 277 din 2010, 2452 de familii.

Trebuie spus că, 3.661 de arădeni trăiesc din ajutor social, iar bugetul pe şase luni pentru aceste prestaţii se ridică la aproape 3,88 de milioane de lei.

Instituţia a mai plătit indemnizaţii lunare de hrană pentru persoanele infectate cu HIV, indemnizaţii pentru persoane cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora. Drepturile acordate pentru handicap au fost destinate unui număr de 24.848 de persoane, iar resursele financiare pentru acestea depăşesc 19 milioane de lei. De asemenea, 3.865 de arădeni au primit indemnizaţii de creştere a copilului. Alte prestaţii sociale acordate sunt stimulentul de inserţie, stimulentul de creştere a copilului şi subvenţiile pentru asociaţii şi fundaţii.

Schimbări la ajutoarele de încălzire

În urma unor controale derulate de primării au fost tăiate ajutoarele de încălzire de la câţiva zeci de beneficiari. Anul acesta, 518 persoane au beneficiat de ajutoare de încălzire. „Din analiza comparativă a datelor rezultă că, în 2014 faţă de 2013, numărul de beneficiari şi sumele plătite pe beneficii nu prezintă diferenţe majore cu excepţia indemnizaţiei/stimulentului pentru creştere copil pe OUG 148/2005 si OUG 111/2010, având in vedere faptul că începând din anul 2011 solicitările privind acordarea acestor patru drepturi se fac doar în baza OUG 111/2010. De asemenea, se observă o scădere a sumelor plătite la ajutoarele de încălzire ca urmare a verificărilor efectuate de către referenţii din primării referitor la veniturile şi bunurile declarate anterior acordării dreptului. La ajutorul de încălzire cu lemne, în sezonul rece 2013 – 2014 plata s-a făcut intr-o singură tranşă în prima parte a sezonului, comparativ cu sezonul rece 2012 – 2013, când plata s-a efectuat lunar. De aici există şi diferenţă mare la numărul de beneficiari şi sumele acordate in execuţia bugetară“, se arată în situaţia întocmită de reprezentanţii AJPIS Arad.

Recomandările redacției