serpi 1Temperaturile caniculare modifică radical comportamentul animalelor, care pot deveni agresive chiar dacă nu sunt provocate. Unele dintre cele mai agresive vieţuitoare în condiţii de caniculă şi care atacă fără a fi provocate sunt şerpii. Cum în ultimele zile temperaturile maxime au urcat vertiginos, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean s-au înregistrat mai multe cazuri de persoane muşcate de amintitele reptile, majoritatea fiind copii.

Cel mai mic pacient muşcat de şarpe venit la Spitalul Judeţean are 3 ani şi este din Frumuşeni. Mama copilului spune că acesta se juca în grădina casei când ar fi fost atacat, iar norocul lui a fost că şarpele nu era veninos. „Copilul fost în grădină, iar acolo avem trifoi mare. Când a venit înapoi, s-a plâns că-l doare piciorul. După cum se vede, a fost muşcat de şarpe. A mai fost un şarpe înainte cu o săptămână, dar l-am omorât”, a spus mama copilului. Tot ea susţine că în zona casei lor din Frumuşeni şerpii s-au înmulţit considerabil.

Adrian Wienner, director medical al Spitalului Clinic Judeţean, a confirmat fenomenul şi a declarat că unitatea este pregătită să facă faţă provocării. „Au fost până acum câteva cazuri cu muşcături de şarpe. Din fericire, n-a fost nici un caz de muşcătură de şarpe veninos. Sigur, suntem pregătiţi cu ser antiviperin, dar n-a fost cazul. De fiecare dată s-a administrat tratament local. Oricum, orice persoană muşcată de şarpe trebuie adusă imediat la spital, mai ales dacă se constată o reacţie locală agresivă la locul muşcăturii, fiindcă atunci poate fi vorba de un şarpe veninos”, a declarat Adrian Wienner.

Preventiv, medicii îi avertizează pe părinţi să nu-şi mai lase copiii nesupravegheaţi. În cazul în care se întâmplă totuşi un astfel de eveniment, se recomandă apelarea imediată a numărului unic de urgenţă 112 şi capturarea şarpelui (pentru a se putea identifica mai uşor tipul de venin şi a se stabili rapid contramăsurile necesare).

Specialiştii veterinari consideră că agresivitatea uneori extremă a animalelor din perioadele caniculare este o reacţie naturală a acestora, generată tocmai de temperaturile excesiv de ridicate.

Eugen Puiu

Cristi Cotuna

Recomandările redacției