Drugs 2.0, Observer booksO strategie antidrog scoate la iveală o situaţie a consumului de droguri la nivelul judeţului. Aproape 7.000 de arădeni au consumat droguri în ultimii ani şi dintre aceştia, sute sunt dependenţi de stupefiante. 10 la sută din tinerii din municipiu au consumat cel puţin odată droguri. Datele oficiale arată că, în rândul tinerilor mai ales, consumul de droguri este în creştere.

Instituţiile implicate în reducerea fenomenului drogurilor la nivelul judeţului au contribuit la elaborarea unei strategii judeţene antidrog. Strategia va fi implementată în intervalul 2014-2020, care corespunde perioadei de implementare a Strategiei Uniunii Europene în domeniul drogurilor şi urmează Strategiei judeţene antidrog 2005-2012, aprobată prin Hotărârea de Guvern 73/2005.

Potrivit strategiei, Direcția de Sănătate Publică Arad a realizat un studiu privind consumul de droguri. La capitolul ponderea experienţei consumului de droguri la acest moment la populaţia 14-19 ani, din municipiu, pe tipuri de produse şi mod de administrare se arată că, 10 la sută din adolescenţi au experimentat consumul de droguri. Drogurile de elecţie sunt marijuana, haşişul iar calea de administrare preferată este ţigara. Adolescenţi deprimaţi, agresivi, nervoşi, obosiţi şi din familiile organizate au apelat la drog cel puţin o dată.

La modul general, potrivit studiului, din populaţia 10-40 ani a municipiului Arad, 68.983 persoane, un procent de 18.9% adică peste 13.000 de persoane pot avea experienţa consumului de  droguri, procentul fiind obţinut prin metoda nominativă.

„La o medie de cinci consumatori cunoscuţi de către respondenţi, care au experimentat drogul, numărul de persoane care ar putea experimenta droguri în municipiul Arad, între 9-50 ani, poate fi de 17.831 persoane. (…)Posibil există cel puţin 658 dependenţi de drog în municipiul Arad, la categoria 10-40 ani, din total de 6.889 consumatori, pentru cannabis, heroină şi cocaină“, se arată în strategia antidrog.

Pentru asistarea consumatorilor  din municipiu ar fi necesar ca toţi medicii să fie antrenaţi în a informa şi consilia persoanele 10-40 ani , pe această temă. La nivelul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Arad există beneficiari care se adresează benevol, de cele mai multe ori sub presiunea familiei, şi persoane care vin constrânse întrucât se solicită evaluarea acestora de către alte instituţii precum Serviciul de Probaţiune şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Cu această strategie, autorităţile vor atât să prevină, cât şi să reducă incindenţa consumului de droguri. De asemenea, planul arată că vor fi derulate măsuri pentru reducerea ofertei de droguri.

Noua Strategie Judeţeană Antidrog Arad 2014-2020 va fi supusă la vot în viitoarea şedinţă a Consiliului Judeţean Arad.

Recomandările redacției