Zodia MarieiMaria Gheorghiu a adus miercuri seara pe scena Teatrului de vară Ethos un omagiu muzical celor mai importante Marii din istoria României: Fecioara Maria, Maria de Mangop, Regina Maria şi Maria Tănase. I s-au alăturat Eusebiu Ştefănescu, Adriana Trandafir şi Radu Graţianu.

Spectacolul a adunat în jur de 500 de arădeni şi a durat două ore. Prima parte a adus-o în prim plan pe interpreta Maria Gheorghiu, care a ţinut să se prezinte printr-o colecţie de cântece care îi aparţin. Printre ele s-au numărat „Floare de vârtej”, „Poveste simplă” şi „Până la stele.”

Artista declara: „Permiteţi-mi să le mulţumesc celor care ne-au permis să fim aici în această seară. Acest spectacol este un proiect mai vechi de-al meu prin care doresc să aduc în faţa românilor nişte imagini emblematice ale istoriei noastre.”

A doua parte a spectacolului a început cu poezia „Rugăciune către Fecioara Maria”, scrisă de către Mihai Eminescu şi recitată de către Eusebiu Ştefănescu. Apoi a urmat un moment divin, în care Maria Gheorghiu a interpretat versiunea română a Avei Maria.

Maria de Mangop, una dintre doamnele uitate ale epocii medievale române, le-a fost prezentată arădenilor prin cântecul care îi poartă numele, dar şi prin istorisirea pe scurt a vieţii sale. Aşa au aflat cei care nu o cunoşteau până acum, că prinţesa Bizanţului a fost cea de-a doua soţie a lui Ştefan cel Mare şi că a murit de inimă rea, cum spun românii, atunci când domnitorul s-a îndrăgostit de o altă femeie.

Omagiul adus Reginei Maria a început încă înainte ca artiştii să urce pe scenă, printr-o frumoasă statuie a sa, realizată de sculptorul arădean, Dumitru Paina. Aceasta a fost plasată la intrarea în curtea Centrului Cultural Judeţean Arad, ca pentru a-i întâmpina pe cei veniţi să-i asculte povestea.

Amintirea Reginei Maria a fost readusă în inimile arădenilor şi prin cântecele „Inima de la Balcic”, scris de către Miron Mareiga, şi „Scrisoarea din Basarabia”, dat fiind că ultima dorinţă a Reginei a fost ca România să rămână întreagă.

Cea mai spectaculoasă parte a reprezentaţiei a fost şi ultima: omagiul adus Mariei Tănase, marea interpretă a folclorului român. Acesta a început cu citirea testamentului artistei de către actriţa Adriana Trandafir.

Arădenii au cântat împreună cu artiştii, cele mai iubite cântece ale cântăreţei: „Cine iubeşte şi lasă”, „Mărioara de la Gorj” şi, bineînţeles, „Mărie şi Mărioară.” Reacţia publicului a adus lacrimi în ochii Mariei Gheorghiu.

Toate reprezentaţiile au fost acompaniate de poze şi filmuleţe atât cu cei patru artişti, cât şi cu cele patru doamne în memoria cărora a fost dedicat spectacolul. Regizat de Ioan Cărmăzan şi realizat după scenariul lui Miron Manega, „Sub zodia Mariei” a triumfat pe scena arădeană în ciuda norilor care pluteau ameninţători deasupra cortului în care s-a desfăşurat.

Daiana Dămăcuş

Recomandările redacției