liceul anuluiCea de-a XVIII-a ediție a evenimentului Liceul anului a demarat în Arad în organizarea Asociaţiei Doma Art Style în parteneriat cu Asociaţia Educatio şi cu finanţare oferită de Primăria Municipiului Arad. Succesul acţiunii este demonstrat, printre altele, şi de numărul liceenilor implicaţi în activităţile programate în perioada 22 mai – 30 noiembrie: peste 7000.
Proiectul Liceul Anului 2014 se adresează în special tinerilor din judeţul Arad, dar şi celor care vor să asiste la un spectacol-concurs între elevi. Varianta propusă prin proiect, aceea de petrecere a timpului liber într-un mod educativ, are ca beneficiari direcţi elevii şi beneficiari indirecţi părinţii tinerilor sau alte persoane adulte care vor asista la manifestări. ‚
Programul stabilit în proiect este deosebit de important, fiind sub supravegherea cadrelor didactice și a Inspectoratului Școlar Judeţean, creând astfel tinerilor un cadru de distracţie legal, dar şi acceptat de părinţi. „Inițierea acestui proiect este rezultatul unui studiul efectuat de un grup de tineri în anul 2006. În urma evaluării rezultatelor studiului, s-a concluzionat că spaţiile destinate activităţilor extraşcolare educative şi for­mative pentru tinerii lipsesc aproape cu desăvârşire. Proiectul va aduce o vizibilitate crescută pentru activităţile de voluntariat printr-un concurs interliceal aflat deja la a VIII-a ediţie. Participarea activă a tinerilor la activităţi în comunităţile locale va duce la transformarea lor din spectatori în actori ai propriei dezvoltări personale şi sociale şi, implicit, şi ai dezvoltării comunităţii”, a declarat Dorian Cosma, președintele Asociația Doma Art Style.
Implicarea tinerilor în activităţile proiectului este reglementată de definirea conceptului de „conflict de interese”, în sensul că se consideră conflict de interese „… orice situaţie care îl împiedică pe beneficiar, în orice moment, să acţioneze în conformitate cu obiectivele autorităţii finanţatoare, precum şi situaţia în care executarea obiectivă şi imparţială a funcţiilor oricărei persoane implicate în implementarea proiectului poate fi compromisă din motive familiale, politice, economice sau orice alte interese comune cu o altă persoană”. Altfel spus, participantul la proiect, elev de gimnaziu sau de liceu, se obligă să ia toate măsurile preventive necesare pentru a evita orice conflict de interese, aşa cum este acesta definit, şi se obligă să informeze autoritatea finanţatoare despre orice situaţie ce generează sau ar putea genera un asemenea conflict.

Recomandările redacției