paradaici 1Roşii albe şi roşii portocalii, dar şi roşii „Prinţul negru”, roşii tigrate, roşii „inimă de bivol“ şi roşii-pară sunt câ­teva dintre soiurile de tomate prezentate, duminică, la cea de a VI-a ediție a Festivalului Părădăicilor, organizat în comuna arădeană Macea. Organizatorii festivalului de la Macea au spus că prin acest eveniment se dorește promovarea producătorilor locali de roşii, a produselor şi tradiţiilor culinare din Arad, dar şi a mişcării în aer liber.
Preotul Tudor Budeanu, care este şi preşedintele Asociaţiei pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural, a spus că festivalul, prin diversitatea lui, are ca scop „scoaterea în evidenţă a satului românesc şi promovarea producătorilor de legume locali“.
Ioan Mercea, primarul comunei Macea, a susţinut că măcenii se ocupă cu cultivarea roşiilor de mult timp. „Măcenii au cultivat roşii şi înainte de Revoluţie, când, din producţia de tomate şi-au cumpă­rate terenuri, autoturisme, dar şi case”, a afirmat primarul.
La ediția din acest an a festivalului au participat doar câțiva cultivatori de roşii din Macea şi Curtici, iar pre­țurile au fost cuprinse între 2 şi 10 lei.
Roşiile lui Mircea Tunaru, atracţia festivalului
Mircea Tunaru din oraşul Curtici a expus şi vândut la Macea „roşii diversificate”, care au denumiri în funcţie de formă şi culoare.
Printre acestea au fost roșii din soiul „prinţul negru”, roşii-gogoşar, roşii tigrate, roşii „inimă de bivol“, roşii galbene, roşii maro, roşii verzi, roșii aztece.
De asemenea, agricultorul a mai expus şi roşii galbene în formă de pară, roşii cherry, roşii tomatillo şi roşii tigrella. Roşiile aztece, care au un gust uşor iute, sunt cultivate cu precădere în America de Sud, de unde agricultorul a primit seminţele. Totodată, Tunaru a mai prezentat, în premieră la Macea roşii albe şi roşii cherry portocalii.
Bulion şi produse tradiţionale
În fiecare an, la Festivalul Pără­dăicilor de la Macea, este preparat și bulion, care este fiert într-un cătlan şi oferit pentru degustare participan­ţilor la festival.
Membrii Asociaţiei producătorilor tradiţionali „Arădeanca” au fost prezenți la Festivalul Părădăicilor cu produse precum salamul şi şunca de Nădlac, găluşte slovăceşti de la Nădlac, plăcintă întinsă de Turnu, miere de albine, plăcinte moldoveneşti.
După prezentarea standurilor, participanţii la festival au putut să urmărească un programul artistic va fi susţinut de Taraful de la Macea, Gabi Bârsăuan, ansamblul de dansuri „Edera“.
Pentru copii, Simona Şeran şi Dana Ranta au prezentat scenete cu personaje din basme.
Pentru iubitorii de muzică folk a fost pregătit un recital cu Nelu Pitic, Daniel Julean şi Trupa de Serviciu. Din program a mai făcut parte şi Street Dance cu trupa Praf. De asemenea, au fost prezenţi şi realizatorii emisiunilor folclorice de la Hora TV, împreună cu invitaţii.
Festivalul s-a încheiat cu un bal, cu Gabi Bârsăuan şi invitaţii.
Festivalul Părădăicilor de la Macea este organizat de Consiliul Judeţean, Centrul Cultural Judeţean, Asociaţia pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural, Primăria comunei Macea şi Clubul Sportiv Experienţa Multisport.

Recomandările redacției