restaurant

UPDATE

Informare DSP

În data de 12.07.204, aproximativ 100 de persoane au participat la o nuntă organizată la restaurantul aparținând de (…), din orașul PÂNCOTA. La ora 16.00 s-a servit aperitivul, format din: brânză telemea proaspătă și roșii umplute cu pastă de brâză proaspătă (ambele tipuri de brânză au fost achiziționate de la un producător privat neidentificat, de la piața agro-alimentară Pâncota,) și salam, cașcaval, măsline, ardei gras, chiftele din carne de porc, procesate din materii prime achiziționate din unități autorizate. Brânza a fost achiziționată în 12.07.2014 – ora 12.00AM.
Nuntașii au sosit la local la ora 16.00 și au consumat aperitive, fără a mai fi servite și alte preparate. În jurul orei 21.00, 24 de persoane care au consumat aperitiv au avut simptome digestive manifestate prin grețuri, colici abdominale, vărsături, motiv pentru care a fost anunțată salvarea, care a transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad 14 persoane, alți 10 fiind transportați cu autoturisme proprii. Din cele 24 de persoane afectate, 9 sunt copii până în 15 ani. Din ancheta epidemiologică reiese că sunt internate, cu evoluție favorabilă, doar 8 : 7 copii și un adult. După ora 22.00 nunta a fost încheiată!!!
În data de 12.07.2014, în jurul orei 22.00, serviciul de permanență al DSP anunță pe d-na Director executiv DSP dr. Nicolescu Laura despre focar, care la rându-i anunță telefonic pe: Directorul executiv al DSVSA Arad, dr. Drăgănescu Ionel, inspector sanitar șef SCSP Arad, Biroul de supraveghere din cadrul DSP. Directorul executiv al DSVSA Arad anunță medicul veterinar zonal Pâncota, care procedează la prlevarea de probe din meniu (aperitiv, alimente preparate termic și prăjituri) pe care le transportă, în 13.07.2014 dimineața, la Lab. DSVSA Arad și Lab. DSP Arad. Menționăm că din aperitivul consumat a mai existat o cantitate mică, motiv pt. care din proba de aperitiv destinată analizării în lab. DSP lipsește brânza.
În 13.07.2014, inspectorii SCSP au efectuat investigarea focarului la restaurantul care a organizat evenimentul, împreună cu medicul veterinar zonal Pâncota, a recoltat exudate nazale, faringiene și teste de sanitație de pe mâinile personalului care a participat la pregătirea meniului; nu au fost prelevate teste de pe suprafețe pt. că administratorul firmei nu a mai igienizat localul în așteptarea controlului și pentru că le-am considerat nerelevante.
În urma constatărilor, a fost sancționată societatea cu amendă în valoare de 3000 lei și sistată activitatea restaurantului până la remedierea deficiențelor constatate prin PVC nr. 360/13.07.2014.
Cu deosebită considerație,
Dr. Nicolescu Laura

Direcţia de Sănătate Publică Arad a luat decizia să închidă temporar restaurantul din Pâncota unde 24 de nuntaşi au ajuns, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul Clinic Judeţean Arad, fiind diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară.
Dr. Laura Nicolescu, directorul DSP Arad ne-a declarat că, în urma rezultatelor analizelor de laborator, dar şi pentru că s-a constatat deficienţe în privinţa igienei şi a condiţiile de păstrare a alimentelor, s-a luat decizia ca unitatea de alimentaţie publică să fie amendată şi cu 3000 de lei.
Se pare că factorul declanşator al acestei toxiinfecţii alementare a fost un stafilococ din brânzeturile servite ca aperitiv la nuntă.

Recomandările redacției