taxe

Guvernanţii au vrut să ia mai mulţi bani de la români

Ministerul de Finanţe a dat publicităţii, vineri, un proiect al noului Cod Fiscal şi un proiect al noului Cod de Procedură Fiscală, aducând astfel veşti cum nu se poate mai proaste pentru români. Potrivit Mediafax, impozitele şi taxele locale ar fi urmat să fie indexate în continuare o dată la trei ani în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ci direct de primării. Până aici, nimic anormal. Problema este însă că majorările ar fi putut ajunge nu până la 20%, ca în momentul de faţă, ci până la 50%. În plus, conform Mediafax, şi persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă ar fi trebuit să plătească un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe maşini trebuia majorat de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi. De asemenea, persoanele fizice, care plătesc 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate să achite pentru clădirile nerezidenţiale un impozit cuprins între 0,25 şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, în cazul în care nu există un raport de evaluare. În ceea ce priveşte terenurile situate în intravilan,  impozitul ar fi trebuit să crească proporţional cu rangul şi zona localităţii, ajungându-se la creşteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar. În urma reacţiei negative venite din partea contribuabililor şi a presei, conducerea ministerului a retras sâmbătă proiectele, la cererea premierului. Motivul invocat? Proiectele urmează să fie analizate în Guvern, înaintea de începerea dezbaterii publice.

Majorările nu se justifică

În ceea ce-i priveşte, arădenii, fie că este vorba despre reprezentanţi ai autorităţilor locale, fie despre reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari, susţin că astfel de majorări nu se justifică. Gheorghe Burdan, primarul oraşului Chişineu-Criş, susţine că în ultimii patru ani, taxele şi impozitele locale nu a fost majorate, decât atunci când autorităţile locale au fost obligate de lege să facă acest lucru.  „Cred că atunci când s-a propus ca impozitele şi taxele să poată fi majorate până la 50% a fost o greşeală. Nu cred că va rămâne aşa. Poţi să pui taxe şi impozite, dar trebuie şi să le încasezi. Nu cred că populaţia ar putea suporta o astfel de majorare. Noi, în ultimii patru ani am majorat doar ceea ce am fost obligaţi să majorăm. Nu voi propune nici acum în consiliul local astfel de majorări. În ceea ce priveşte, ceea ce s-a întâmplat cu proiectele, cred că a fost o greşeală că au fost postate pe site-ul Ministerului de Finanţe sau o lucrătură”, a declarat Gheorghe Burdan. Ioan Crişan, primarul comunei Vladimirescu, susţine că în cele din urmă a biruit raţiunea. „Prin faptul că proiectele au fost retrase înseamnă că a biruit raţiunea. Cei mulţi nu pot duce greul în spinare, pentru cei care au şi pot. La Vladimirescu, în ultimii şapte-opt ani, nu am majorat niciun impozit decât atunci când am fost obligaţi de lege să o facem. Spre exemplu, trebuie să ştiţi că impozitele de la noi sunt de cel puţin cinci ori mai mici decât cele din municipiu”, ne-a declarat Crişan.

La rândul său, Petru Antal, primarul oraşului Pecica, susţine că oamenii o duc şi aşa extrem de greu, astfel încât orice majorare de impozite şi taxe nu se impune. „Astfel de majorări nu se impun. Oamenii sunt şi aşa săraci, o duc foarte, foarte greu, cred că nu se poate vorbi despre majorări de taxe şi impozite în următorii cinci ani. E o perioadă foarte dificilă pentru oameni, nici nu vreau să mă gândesc la aşa ceva. Din 2006, de când am devenit oraş, am majorat taxele şi impozitele, doar când am fost obligaţi să le actualizăm cu rata inflaţiei”, susţine Antal.

„Să fure mai puţin”

În ceea ce-l priveşte, Vasile Arion, prim-vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) are o propunere pentru cei care doresc să majoreze birurile percepute de la populaţie, să fure mai puţin. „Orice majorări de taxe şi impozite provoacă tulburări. Şi aşa taxele şi impozitele sunt mari, astfel încât ar trebui să scadă, nu să crească. Ar trebui să se găsească alte surse pentru buget, să se vadă acele contracte de lucrări, să se reducă din comisioane, să se facă bine să nu se mai fure atât şi să se lase bani la buget”, afirmă Arion. Acesta susţine că nu ştie dacă proiectele au fost retrase pentru dezbatere, aşa cum s-a anunţat în mod oficial sau dacă este vorba doar despre o strategie.

Recomandările redacției