tineri„Dolce far niente“ pare să fie deviza tinerilor arădeni. În plină vară, ştrandul, terasele şi cluburile îi cheamă, iar planurile de viitor pot aştepta. Tinerii care au terminat liceul nu se înghesuie să calce pragul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă pentru a se înscrie în baza de date a instituţie ca persoană aflată în căutarea unui serviciu. Nu îşi cunosc drepturile şi nici facilităţile de care pot avea parte pentru a lua startul pe piaţa muncii, ca persoane mature. Nici chiar ajutorul de şomaj nu îi impulsionează să intre în baza de date a agenţiei de şomaj, de vreme ce încă sunt susţinuţi de părinţi.

Deşi s-au putut înscrie începând din iunie ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă la AJOFM, tinerii arădeni nu sunt prea interesaţi de oportunităţi şi nici de angajare.

Potrivit legii, sunt asimilați șomerilor, absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale. Ca să poată beneficia de aceste facilități, tinerii trebuie să se înscrie întâi în evidențele AJOFM Arad, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.  Pentru asta trebuie să întocmească un dosar care să  cuprindă act de identitate- original și copie xerox, acte de studii și calificare – originale și copii xerox,  adeverință medicală cu specificația „apt de muncă” şi eventuale restricții medicale. „Dacă în această perioadă, cu ajutorul nostru, aceştia nu au reuşit să-şi găsească un serviciu potrivit pregătirii profesionale, absolvenţii cu, sau fără diplomă de bacalaureat au dreptul să îşi depună un al doilea dosar, pentru indemnizaţie de şomaj. Tinerii absolvenți beneficiază de indemnizație de șomaj în cuantum de 250 de lei lunar, pe o perioadă de şase luni“, a spus Mihaela Jude, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.

Limită pentru depuneri de dosare

Termenul limită pentru înscrierea în evidenţa agenţiei ca persoană în căutarea unui loc de muncă este data de 30 iulie. Indemnizaţia de şomaj nu se acordă automat tuturor celor care s-au înscris în termenul legal de 60 de zile de la absolvire, ci se acordă la cerere. Trebuie spus că, tinerii care nu se încadrează în termen se pot prezenta la AJOFM, însă vor fi luaţi în evidență ca oricare alţi șomeri. „În luna iunie s-au înscris doar aproximativ 20 – 25 de persoane, iar luna aceasta, mai ales după examen, numărul tinerilor înscrişi a mai crescut uşor. Suntem surprinşi însă de dezinteresul tinerilor care nu apelează la noi pentru sprijin în căutarea unui loc de muncă şi pentru facilităţile oferite de lege. Oricum, în cele mai multe cazuri, părinţii sunt cei care se interesează şi nu tinerii în cauză“, a mai spus Mihaela Jude.

Anul trecut, aproximativ 400 de tineri arădeni s-au înscris în evidenţa Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă ca persoane interesate de un serviciu, pe parcursul celor două luni – iunie şi iulie. În toamnă, numărul tinerilor şomeri ar putea creşte, după sesiunea a doua de Bacalaureat.

Recomandările redacției