10390890_1460086097576118_2138305680075868477_nAdrian Cioroianu va fi prezent vineri, 25.07.2014, începând cu ora 18, în sala „Vasile Goldiş” a sediului Consiliului Judeţean Arad, pentru a-şi lansa cel mai nou volum, „Cea mai frumoasă poveste- Câteva adevăruri simple despre istoria românilor” (Curtea Veche Publishing, 2014). Invitat la această lansare va fi şi istoricul, totodată filosof al culturii, Victor Neumann, iar prezentarea cărţii şi a autorului va fi susţinută de Lia Faur.  Mai mult, prezentările vor fi urmate de o dezbatere publică pe tema „Ce mai înseamnă istoria în secolul 21”.

Adrian Cioroianu este un cunoscut istoric, jurnalist, eseist şi autor de cărţi, decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, instituţie în care lucrează de două decenii. A publicat consistent în multe ziare şi reviste din ţară şi adesea poate fi văzut — în calitate de colaborator sau realizator — în programe ale televiziunilor din România. Autor al mai multor volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune şi, mai recent, al unui roman; în prezent, lucrează la scenariul unui documentar istoric în serial pentru Televiziunea Română.

Principalii organizatori ai evenimentului sunt Consiliul Judeţean Arad, librăria arădeană „Scienta”, cu sprijinul Voluntarilor pentru Cultură.

Din prezentarea cărţii

„Povestea ce urmează este asemenea unui pahar umplut pe jumătate. Depinde de dumneavoastră să spuneţi dacă el este pe jumătate plin sau pe jumătate gol. Suntem oare condamnaţi să fim la coada Europei? Sau, oare, avem o capacitate de regenerare uriaşă, în măsură să ne salveze din greşelile pe care le facem?

Poate că şi astăzi mai avem, totuşi, o şansă.

Cum anume a ajuns Gheorghe Gheorghiu-Dej în fruntea comuniştilor români? Cât de playboy a fost Regele Carol al II-lea? Cum a fost posibil ca o tânără pe nume Cătălina Toderiu să intre în galeria eroilor naţionali sub numele de Ecaterina Teodoroiu? De ce au venit în România preşedinţii Charles de Gaulle sau Richard Nixon? De ce Regina Angliei l-a plimbat în caleaşca regală pe Nicolae Ceauşescu? Sau de ce s-a dus acesta din urmă într-o vizită în Iran, în chiar ultimele sale zile de viaţă?

Acestea şi alte întrebări îşi regăsesc aici un răspuns. Singura concluzie a acestor pagini este şi cea mai simplă: Istoria este, mai presus de toate, o poveste apropiată de adevăr despre ceea ce a fost altădată.

Iar, pentru unii dintre noi, aceasta o face să fie cea mai frumoasă poveste din toate câte există”.

Recomandările redacției