castel Mocioni

Nici stricăciunile serioase n-au reușit să învingă semeția Castelului Mocioni

În ultimii câțiva ani, comuna Bata, a avut parte de o transformare putem spune spectaculoasă, după ce zeci de ani a fost zdrobită de anonimat. Actuala administrație, condusă de un om de-al locului – Ion Micurescu, îndrăgostit de plaiurile natale a făcut toate demersurile pe care le-a știut pentru ca frumoasele locuri de pe valea Mureșului să-și arate lumii frumusețea și valoarea oamenilor. Comuna Bata are patru sate: Bata – centru de comună, Bulci, Țela și Bacău de Mijloc.

Câteva repere istorice

Bulci are cea mai bogată istorie, fiind atestat documantar încă din 1225, cercetările deovedind urme materiale şi mai vechi. Pe teritoriul satului, în urmele clădirilor medievale, situate la marginea acestuia, lângă Castel, în anul 1871, cu ocazia demolării acestora, s-au găsit cărămizi cu ştampila legiunii a XIII-a Gemina, dovedind existenţa unui castru care străjuia graniţele Daciei Romane, situate în aceste părţi, pe linia Mureşului. În secolul al XIV-lea, aici lucrau copişti ce scriau un codice conţinând texte ale istoricului roman, Titus Livius.
Clădirea medievală ce datează cel puţin din secolul al XIII-lea, este abaţia romano-catolică ridicată de călugării benedictini, una dintre cele mai vechi şi cele mai bogate din Banat, după Cenad. Clădirea Mănăstirii din Bulas distrusă de tătari a fost refăcută de episcopul Bulcsu, de la al cărui nume se pare că vine denumirea satului Bulci.(…) Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea aduce în Bulci stăpânirea Regimului Regesc Maghiar.

Despre Castelul Mocioni

În cimitirul din sat îşi doarme somnul de veci contesa Maria de Sztaray-Mocioni, mama boierului Antoniu Marius de Bulci, grofiţa care s-a autoporeclit „mama săracilor”.
În anul 1858, Antoniu Mocioni de Foeni a cumpărat domeniul şi Castelul din Bulci, fosta proprietate a Abaţiei romano-catolice din acest sat, cu o populaţie catolică romanizată, ducând mai departe destinul istoric al vrednicei sale familii (fiul Zeno şi nepotul Antoniu Marius de Bulci) prin susţinerea luptei românilor bănăţeni şi ardeleni pentru şi înfăptuirea unităţii noastre naţionale.
După Unirea Ardealului cu patria mamă, Antoniu Marius de Bulci a intrat în serviciul Statului Român întregit, devenind, mai întâi, membru în marele stat naţional, deputat în Camera Română, apoi ministru de stat în primul guvern Averescu. Din anul 1936 ocupă demnitatea de Mare Maestru al Vânătorilor, regele având un rol fruntaş în viaţa economică a Ardealului. După moartea sa, survenită în anul 1943, moştenitorul averii sale şi fiul său adoptiv devine Ionel Stârcea Mocioni, secretar regal al Majestăţii Sale, Mihai I al României.

***
Și astăzi, situația celebrului Castel de la Bulci este oarecum neclară iar clădirea suferă o cumplită degradare materială. Moştenitorul familiei, Michael Stârcea – nepotul de frate a lui Ionel Stârcea Mocioni – se zbate, spun localnicii să recapete și clădirea castelului.

Material realizat cu sprijinul Primăriei Bata

 

Recomandările redacției