scrisoareFlorin Codre, sculptorul care a fost contractat de Ministerul Culturii să realizeze Monumentul Marii Unirii de la Arad, susţine că monumentul este în drum spre România şi acuză ministerul de dezinformare.

Florin Codre a remis o scrisoare presei centrale, respectiv ziarului Jurnalul Naţional, în care îşi precizează poziţia vizavi de scandalul în care este implicat.

“Asist de ceva vreme la desfăşurarea în presa din România a unor forţe care mă denigrează şi mă calomniază cu un entuziasm deloc disimulat. (…).
Acum, când Ministerul Culturii ştie clar că Monumentul a fost îmbarcat (în China, unde a fost executat) încă de la începutul lui iunie şi este în drum spre România, tocmai acum se inflamează atacurile isterice împotriva mea ba, mai mult chiar, strădania concertat-patologică de discreditare a întregii mele cariere”
, spune sculptorul.

Acesta a mai adăugat în scrisoare că Monumentul Marii Uniri de la 1918 de la Arad va ajunge în ţară pe la jumătatea lunii august, şi, împreună cu Primăria Municipiului Arad, va fi instalat pe Lacul de la Pădurice.

“Dacă Ministrul de la Cultură va spune din nou că Monumentul Marii Uniri de la 1918 de la Arad  nu există, o să-l invit să-l pipăie unde doreşte – pe vapor, în port sau după ce va fi instalat – dar asta îi va lua destul de mult timp, pentru că va avea de a face cu un “monument monumental”, atât la propriu, cât şi la figurat. Lucrarea mea are, cu tot cu soclu, 24 de metri înălţime, cu o secţiune de 2 metri, fiind executată din marmură albă şi reprezentând o coloană a armoniei şi a îngemănării”, a mai scris Florin Codre.

Acesta a mai adăugat că blocajele care au provocat întârzieri au fost produse exclusiv de instituţia Ministerului Culturii, prin reprezentanţii săi, care, “opreau sau deblocau finanţarea, neînţelegând ce pagube produc asemenea capricii”.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a susţinut, în urmă cu două luni, la Arad că instituţia pe care o conduce va începe un proces cu sculptorul Florin Codre pentru că acesta din urmă nu a respectat prevederile contractuale.

 

 

Recomandările redacției