stele

Apogeul unui curent de meteori, numit Delta Aquaride sudice, va avea loc în această noapte. În condiții ideale se pot vedea maxim 20 de stele căzătoare pe oră care par a veni din constelația Aquarius.

Dacă cerul nu va fi înnorat, se pot vedea zeci de meteoriți pe oră, cu condiția ca aceştia să fie observați cu orizont deschis și nederanjat de luminile orașului.

În 27 iulie, la ora 01:42, s-a produs faza de Lună Nouă. În 28 iulie, Luna se va afla la cea mai mare depărtare de Terra: 406 576 km. În aceeași noapte se produce apogeul unui curent de meteori numit Delta Aquaride. ”Se pot vedea maximum 20 de stele căzătoare pe oră, care aparent provin din constelația Aquarius”, ,se precizează în calendarul astronomic al Observatorului Astronomic Urseanu.

Cei dornici să privească ploaia de stele sunt sfătuiţi ca în serile când se produc maximele cureţilor de meteori, să aştepte 15 minute, pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul, să se relaxeze pe un şezlong sau pătură şi să privească spre cer. În 5-10 minute vor vedea stelele căzătoare, în funcţie de intensitatea maximului.

Ploile de stele continuă după 28-29 iulie (în constelaţia Vărsătorului, 20 meteori pe oră), în august – 12-13 august (Perseidele, până la 60 meteori pe oră), octombrie – 8 (Draconidele, un curent slab) şi 21-22 (Orionidele, 25 meteori pe oră), noiembrie – 17-18 (Leonidele, 40 meteori pe oră) şi decembrie – 13-14 (Gemenidele, 60 meteori pe oră) şi 23 (Ursidele, 10 meteori pe oră).

Recomandările redacției