teatruPe scena Teatrului de Vară ETHOS au urcat în luna iulie mari artişti, într-o gamă de spectacole de o varietate surprinzătoare.  A mai rămas un singur spectacol din programul acestei luni, urmând ca luna august să aducă în faţa publicului arădean o nouă serie de producţii deosebite şi un număr însemnat de invitaţi, consacraţi deja pe marile scene ale lumii. „Felicia Filip, Gheorghe Zamfir, Ovidiu Lipan Țăndărică, Ion Caramitru, sunt doar câteva dintre celebritățile care ne vor onora cu prezența pe scena Teatrului de Vară Ethos în a doua parte a stagiunii 2014”, ne transmite Ana Maria Dragoş, directoarea Centrului Cultural Judeţean Arad.

Spectacolul din ultima seară de miercuri a acestei luni nu trebuie însă trecut cu vederea, asta pentru că în distribuţia lui figurează doi artişti îndrăgiţi, două nume sonore ale scenei româneşti. Maia Morgenstern şi balerinul Valentin Roşca, prim-solist la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, vor urca mâine, la ora 20.30, pe scena Teatrului de Vară cu piesa Mic şi-al dracu’”, având la bază cartea „Mic şi al dracului. Antologia unui rege al umorului”, scrisă de Ion Pribeagu. „Versurile jucăuşe şi obraznice din poeziile lui Pribeagu atacă moravurile vremii, care sunt la fel de criticabile acum precum erau şi în urmă cu 70 de ani, când au fost scrise, iar Morgenstern le livrează cu multă pasiune şi elan. Atât actriţa, cât şi balerinul uluiesc spectatorii cu performanţa lor actoricească şi coregrafică într-un spectacol cu umor, adesea pe muchie de cuţit, şi dovedesc faptul că se află la vârful măiestriei lor profesionale, se notează în prezentarea acestei producţii.

Programul lunii august

Gheorghe Zamfir va urca în data de 6 august 2014,  la ora 20.30, pe scena Teatrului de Vară, împreună cu taraful său, pentru a le oferi arădenilor momente deosebite în cadrul unui eveniment de mare amploare- „Gheorghe Zamfir 50”-, eveniment care va pune în lumină cariera şi viaţa renumitului naist şi compozitor.

În data de 13 august, tot de la 20.30, iubitul muzician Ovidiu Lipan Ţăndărică va evolua alături de Stelu Enache- aromân din Constanţa cu vechi rădăcini în Bachiţa Bulgariei- şi de Grupul „Balkano”, într-un spectacol intitulat „Dorlu armânlui”, în cadrul căruia va oferi publicului vechi cântece în aromână, de dor (şi nu numai), „metamorfozate cu talent și inspirație  în adevărate bijuterii muzicale, cu sonorități proaspete, moderne, de la etno pop la world music”.

Cunoscutului actor Ion Caramitru, apreciat atât în ţară, cât şi peste graniţe, îi este rezervată seara de 20 august, atunci când, de la 20.30, acesta va susţine împreună cu flautistul arădean Constantin Talmaciu şi Corul de cameră „Voces amicitiae”, condus de maestrul Lucian Oniţă, spectacolul de poezie şi muzică „Toate-s vechi şi nouă toate”. Marele artist român va aborda cu acest prilej un repertoriu variat din opera marilor poeți romani Lucian Blaga, Ion Barbu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, precum și fragmente din manuscrisele lui Eminescu, având pregătite, de asemenea,  şi câteva surprize în armoniosul grai aromânesc din Munții Pindului.

Gala de operetă cu care se va închide stagiunea acestui an se va desfăşura miercuri, 27 august, începând- comme d’habitude- cu ora 20.30, distribuţia concertului final fiind una de elită. Soprana Felicia Filip şi tenorul Andrei Lazăr, acompaniați de Ansamblul „Johann Strauss Modern”, dirijat de maestrul Tiberiu Soare (totodată moderator al Galei),  vor interpreta atunci melodii și arii celebre din operete precum „Sânge vienez”, „Omul de la Mancha”, „O noapte la Veneția”, „Țara surâsului”.

„Filonul Ethosului Românesc a concentrat  în jurul său întreaga stagiune estivală din acest an, la Teatrul de Vară din Arad. Nimic întâmplător, nimic surprinzător, ne-am simțit cu toții atrași de chemarea esenței noastre românești și ne-am dat întâlnire sub cerul liber, în fiecare miercuri  seară,  la aceeași oră…O purificare și o eliberare în același timp a sufletelor noastre, mult prea adesea în ultimii ani răscolite de îndoieli și înstrăinări.  Acum știm cu toții: există undeva în Arad un loc unde în fiecare vară timp de două luni Ethosul Românesc ne va aduna în spațiul Teatrului de Vară și ne va invita în continuare, în fiecare miercuri, la o întâlnire cu noi înșine.[…] Mulțumim publicului nostru care ne-a onorat cu prezența și în această var,  într-un număr impresionant, și invităm toți arădenii și în vara anului 2015 la Teatrul de Vară Ethos!”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioțcu, în cadrul conferinţei de presă susţinute astăzi.

În final, vă reamintim că intrarea la toate spectacolele Teatrului de Vară, precum şi la Gala de operetă, va fi liberă, iar în cazul unui risc de ploaie va fi montat un cort pentru a proteja publicul.

Teatrul de Vară este amenajat în curtea sediului CCJA, la adresa str. Gh. Bariţiu nr.16.

teatrul de vara august 2014 PREVIEW

Recomandările redacției